Международен екип от изследователи е разработил метална леща, която може

...
Международен екип от изследователи е разработил метална леща, която може
Коментари Харесай

Rikan създадоха плоска металеща, която може да променя фокусното си разстояние

Международен екип от откриватели е създал железна леща, която може да трансформира фокусното си разстояние. За тази цел се употребява поляризираща светлина.

Металещите са плоски повърхности, предопределени да заместят пълноразмерните оптики. Те употребяват друг принцип на изкривяване и ръководство на светлината. По създание те свиват нормално огромната и комплицирана оптична конструкция на общоприетия обектив на фотоапарат и я компресират в доста по-компактна система, която трансформира посоката на светлината, употребявайки наночастици и метаповърхности вместо изпъкнала или извита оптика.

Понастоящем разработчиците на метаповърхности нямат за цел да заменят пълноразмерната оптика на камерите, а по-скоро да се съсредоточат върху устройства с дребни камери, т.е. става дума за смарт телефони, колите, AR и VR слушалките и така нататък Едно от непосредствените преимущества на сходна оптика ще бъде намаляването на камерата и надлежно на изпъкващия оптичен модул.

Както оповестява Digicame-Info, това забавно достижение идва от японския проучвателен институт Rikan. Група откриватели са съумели да основат метаобектив, чието фокусно разстояние може да се трансформира посредством смяна на посоката на поляризация на падащата светлина.

Пълните резултати от проучванията на групата Rikan могат да се видят на уеб страницата на организацията и съгласно представителите на групата се чака техните открития да допринесат за основаването на извънредно компактни и високопроизводителни оптични устройства. Само за няколко години металещите са минали от размазани изображения на обекти към доста по-остри такива и към този момент могат да трансформират фокусното си разстояние без никакви преносими елементи, както и да концентрират.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР