Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че

...
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че
Коментари Харесай

Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?

Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може да ни обезпечи спокоен, бездънен сън или пък да ни превъзбуди и да ни сложи неспокойни през нощта. И не, не става дума за добре познатите възбуждащи храни и питиета - кафе, кола и шоколад, а за напълно други храни, които са способни да ни разсънят или пък приспят напълно уместно. Всичко се крие в химичните процеси в тялото и, несъмнено - в хормоните.

Когато приказваме за сън, няма по какъв начин да не споменем добре известния ни мелатонин - дефицитът му постоянно се свързва с временен сън и хронична изтощеност, а в следствие може да бъде причина за наддаване на тегло, затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови болести. Мелатонинът командва по кое време да заспиваме, по кое време се будим и неговият синтез се дефинира от светлината и от храната.

Серотонинът е различен фактор, който би трябвало да отбележим, говорейки за съня - той играе значима роля за положителното въодушевление, възприятието на задоволеност и вярно контролирания сън. Той придвижва нервните импулси от клетка на клетка и дава отговор за положението на възбуденост и бодрост на организма.

Триптофанът е аминокиселина, която се набира елементарно с всяка здравословна, " жива храна ". Тя благоприятства синтеза на серотонин и мелатонин. Тоест, с помощта на триптофана, двата хормона се балансират един различен и дават началото и края на дълбокия, спокоен сън.

От каква храна се нуждаем за добър сън?

На първо място би трябвало да отбележим бавните въглехидрати, които спомагат за опазване равнището на кръвната захар в естествени стойности и доставят на мозъка и тялото глюкоза, от които се нуждаем даже, когато спим. Ако в тялото ни няма нужното количество глюкоза, то може да създаде кортизол и адреналин, които ще доведат до събуждането ни. Сред бавните въглехидрати попадат бобовите и зърнените артикули, макаронените произведения, зеленчуците. Тези артикули ще ви доставят и триптофан.

Храните, съдържащи по-значителни количества триптофан, съдържат и повече протеини - яйца, риба, пиле, пуешко месо, ядки, тиквени семки, плодове като ананас, банан и авокадо са съвършени източници на триптофан. Важно е да знаем, че му е необходим към час, с цел да доближи до мозъка, по тази причина несъмнено би трябвало да похапваме най-малко час преди да си легнем, даже два.

Млякото също е доста богато на триптофан и калций, по тази причина може да го избирате на вечеря. Прясното топло мляко обаче не е за всеки организъм и може да натежи късно вечерта. Затова не оставяйте чашата мляко директно преди лягане и не пийте доста. Медът също се явява стимулатор на съня, по тази причина прибавете лъжичка от него в млякото си преди сън.

В изварата също има нужното количество триптофан, тъй че тя е една от съвършените леки вечери. Изварата cъдъpжa и пpoтeина кaзeин, кoйтo щe дocтaвя вaжни aминoкиceлини дo мycкyлите в пpoдължeниe нa чacoвe, защото е постепенно усвояващ се.

Орехи, бадеми и банани - умерено може да ги изберете вместо вечеря- засищат бързо и ще ви оказват помощ да спите добре. Наличието на задоволително магнезий в бананите е причина за дейно релаксиране на мускулите.

Грозде и череши - едни от дребното естествени източници на мелатонин- рeдoвнaтa им кoнcyмaция щe ви пoмoгнe дa ce paдвaтe нa дoбъp нoщeн cън.

Храни, богати на цинк - цинкът е необходим за превръщането на триптофана в серотонин и мелатонин. Сред „ съдържателите ” му са морските блага, ядките и пълнозърнестите храни, които към този момент споменахме.

Повечето типове риба пък (най-вече сьомгата) могат да се похвалят с високи равнища на витамин В6, който е нужен за производството на мелатонин.

Относно чайовете - липата, лайка и маточината са идеални, избягвайте правилния, зеления чай, както и някакви специфични комбинации. Колкото по-прост и прочут, толкоз по-добре.

Алкохолът преди лягане за доста хора е рецепта за сън. Една чаша вино или различен обичан алкохол може и да ви отпусне, в случай че стресът е повече, само че към този режим елементарно се привиква и дозите елементарно се качват. Затова не разчитайте и дано едно пиво преди сън да не е панацеята за пълноценна отмора.

Не е добре да преяждаме с каквото и да е преди сън. Многото храна затормозява черния дроб, ставаме сънливи. Но по този начин пълнеем, " неприятният " холестерол се подвига, кръвната захар се дестабилизира и се основават предпоставки за сърдечно-съдови болести, диабет и затлъстяване.

Запомнете три доста значими и съществени правила за пълностоен сън:

Не похапвайте директно преди лягане - най-малко два часа би трябвало да ви разделят от масата до леглото.
Не стойте будни до по-късно, в случай че ви се спи - това също се явява стрес за организма ви. Избягвайте всевъзможни монитори преди сън.
Намерете своя най-благоприятен сън в оптимална конюнктура - никой не е споделил, че 8 часа са наложителни за всички. Обградете се с движимости, създайте ритуали, които ви отпускат.

“Добрият сън е в храната, само че и в главата. ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР