Между експертите по връзки и семейните адвокати се заговори, че

...
Между експертите по връзки и семейните адвокати се заговори, че
Коментари Харесай

Пандемията ли сее разводите?

Между специалистите по връзки и фамилните юристи се заприказва, че процентът на разводите ще скочи след пандемията, когато съдилищата бъдат отворени и проработят още веднъж на цялостни обороти. На някои двойки, които бяха принудени да прекарат дружно и близко един до различен дългите месеци в изолираност, заседнали у дома, им се наложи да трансформират радикално общуването си, както и да се сблъскат с някои характерни поведенчески прояви на половинките си, което ги озадачи...

Лъснаха проблеми, които до момента оставаха незабележими в схемата – работа-вкъщи-социализация в непосредствен кръг другари. Глобалните тежести на пандемията - финансова, прочувствена и физическа - принуждават някои хора да погледнат по-сериозно на сътрудниците си. Напрежението е високо и няма изгледи да спадне в околните месеци.
Вече е открито, че прекарването на повече време дружно, в споделени пространства, може да усили шанса за бракоразвод. В Китай Bloomberg заяви за скок на разводите още през март, след седмици насилствена изолираност на двойките поради пандемията от ковид. В града Сиан, в централната част на Китай и Дажоу, в провинция Съчуан, са подадени рекорден брой молби за разводи. В град Милуо в провинция Хунан някои чиновници даже не са имали време да пият вода през работния си ден - толкоз доста двойки са чакали на опашка, с цел да се разведат, съгласно отчет на китайските държавните пресслужби от март. 
Проучване на Университета във Вашингтон сочи, че разводите нормално се усилват след летните месеци или след дълги празници, когато двойките са дружно за по-дълги интервали от време. Затова юристите назовават януари „ месец на развода “. Двойките пък, които към момента не живеят дружно, могат да бъдат принудени да преразгледат сватбените си проекти, което може да сътвори нов набор от стресови обстановки и да докара до раздробяване на връзката.
Не би било почтено напълно да упрекваме ковид за увеличение на % на разводите и задълбочаващите се проблеми в връзките. В публикация на  Spectrum News, невропсихоложка от Ню Йорк споделя, че доста от клиентите й към този момент са знаели, че имат проблеми в брака си преди COVID-19, а споровете им са се задълбочили по време на строгите карантинни ограничения и блокирането на обществения живот. Хората, които се развеждат или приключват връзката си, постоянно показват като аргументи за решението си неналичието на ангажираност, несъответственост, невярност и непрекъснат спор. 
Проучване от Института за фамилни проучвания прониква надълбоко в генезиса на брака и демонстрира, че сключването на брак прекомерно рано или прекомерно късно може да изложи съюза ви на риск. Според изследването, подобаващата възраст, в която възможностите за сполучлив брак са по-големи, е в края 20-те и началото на 30-те години на индивида. 
Учените разделили участниците в 5 възрастови категории. Статистиката сочи, че към 38% от сключилите брак преди да са навършили 20 години са подложени на висок риск от бракоразвод. Подложените на риск в категорията 20-24 години са 27%. Рискът от разлъка при сключилите брак сред 25 и 29 години е 14%, а при тези които са се оженили сред 30-34 години – 10 %. При тези, които са минали под венчило над 35-годишна възраст, разводите са 17%.
Не е вест наклонността, че днешните двойки подхващат друг метод, който в миналото се е смятал за нетрадиционен – да живеят дружно без автограф. При общуване преди брака двойките може да отсрочат или изобщо да не стигнат до олтара. Съществува и друга причинност – процентът на разводите сред двойки на възраст над 50 години се усилва, в случай че са се оженили на по-млада възраст.
Все отново остава въпросът дали пандемията от ковид ще докара до повишаване на броя на разводите. Според специалистите е прекомерно рано да се даде безапелационен отговор. Има разнообразни фактори, които дефинират вероятността една двойка да остане цяла по време на тежко събитие като пандемията. Възможно е възрастта, на която се подписва бракът, да обезпечи някакъв предполагаем „ чадър “, както сочат последните социологически изследвания. Но по-вероятно е в случай че се е стигнало до бракоразвод, аргументите да са сложни и събитията към пандемията единствено да са работили като катализатор на процеса на раздробяване на двойката. 
Интересна е тематиката за изневерите в фамилията, тъй като и по този въпрос в новите условия породиха нови обстановки. Невъзможността на тайните любовници да се виждат както преди пандемията докара до два разновидността на развиване на „ паралелната “ връзка. Изолацията „ оказа помощ “ на доста изневеряващи да „ излязат “ на ярко и да вземат решение кого избират – законната си половинка или връзката си в сянка. Много секрети връзки се разпаднаха в интерес на формалните фамилии, само че и доста фамилии се разпаднаха, тъй като лъснаха изневерите и участниците в триъгълника бяха принудени да създадат почтено своя избор без да протакат. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР