Между 400 и 1000 декара е вече площта на двата

...
Между 400 и 1000 декара е вече площта на двата
Коментари Харесай

Втори вертолет се включи в битката с огъня край Югово



Между 400 и 1000 декара е към този момент площта на двата пожара, които горят над родопското село Югово в община Лъки. Огънят е обхванал борова и смесена гора . Няма техническа опция наранена повърхност да бъде обходена, защото има недостъпни места, а огънят е слязъл и в пропасти и дерета, заяви пред Радио Пловдив началникът на аварийно-спасителния отряд в пловдивската пожарна  Димитър Бришимов .

Втори хеликоптер Ми-8   се включи този следобяд в гасеното на, заяви кметският  наместник на селото Владимир Гаджуров , който е на мястото на огнената буря. 

Все още и двете огнища на пожара не са локализирани. Има мощен вятър, а доставката на вода е затруднена поради пресечения терен.

Пожарът се движи от билото надолу в две направления към Югово и Нареченски бани , само че към този момент е на най-малко километър и от двете села , заяви кметът на Лъки Валентин Симеонов. По думите му, в случай че не бъде овладян, огънят ще стигне до обитаемоте места след ден или два. 

Припомням, че през нощта пожарникарите не са могли да овладеят стихията, която се е разраснала и е завзела нова територия. Борът е пресъхнал и огънят бързо го обгръща – оповестиха огнеборците. Навремето от тези борове се е добивала смола, само че в този момент дърветата са изсъхнали и са елементарно запалими. 

Днес се качиха нови екипи, които да се борят със стихията. Големият проблем е отдалечеността на огнището – към 2 часа и половина са нужни да стигне екипа от най-близкото обитаемо място. 

До главното ядро на пожара е намерено и ново огнище на повърхност от декар и половина - за там са предислоцирани спомагателни сили - оповестиха от противопожарната в Пловдив.

Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и от Сухопътните войски не престават да оказват помощ за потушаване на огромния горски пожар в Родопите в региона на село Югово, Община Лъки. Тази заран от 08.00 ч. 31 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград се включиха в гасенето на пожара на терен. Вертолет „ Кугар “ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово излетя в 9.17 ч., с цел да взе участие в гасенето на пожара посредством обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен резервоар с външно окачване „ bambi bucket ”, с съдържимост до 2 т. вода.

Днес в пожарогасенето вземат участие 6 пожарни автомобила от РСПБЗН-Лъки, РСПБЗН-Чепеларе и РДПБЗН-Хасково с 14 пожарникари, към 30 чиновници на ДГС и 30 чиновници на МО. 

Вероятната причина за пожара не е човешка интервенция, а гръмотевичната стихия в региона през миналото денонощие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР