* Между 21 и 23 декември 1996 година на извънреден

...
* Между 21 и 23 декември 1996 година на извънреден
Коментари Харесай

Жан-Виденовата зима: Хронология на събитията

* Между 21 и 23 декември 1996 година на ексклузивен конгрес на Българска социалистическа партия Жан Виденов подава оставка като министър-председател и като водач на партията.

* На 28 декември 1996 година на изключително съвещание Народното събрание приема оставката на държавното управление на Жан Виденов.

*На 3 януари 1997 година Народното събрание, в който болшинство има Българска социалистическа партия, отсрочва гласуването на препоръчаната от Съюз на демократичните сили " Декларация за национално избавление " от " националната злополука ".

* На 8 януари ПГ на Демократичната левица номинира за министър председател Николай Добрев - министър на вътрешните работи в кабинета на Виденов.

* На 10 януари президентът Желю Желев (чийто мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отхвърля да даде на Българска социалистическа партия мандат за сформиране на ново държавно управление, въпреки че е длъжен по Конституция. Опозицията афишира начало на национална политическа стачка, приканва към гражданско непокорство и провежда протестно шествие против Народното събрание. То приключва с обграждане на постройката и с опит за разгром и палеж.

* На 28 януари новоизбраният президент Петър Стоянов връчва на Българска социалистическа партия мандат за сформиране на държавно управление.

* На 4 февруари Българска социалистическа партия връща мандата, като водеща роля за постигането на компромиса има Николай Добрев. Политическите сили подписват съглашение за осъществяване на предварителни парламентарни избори през април 1997 година и за опазване на обществения мир.

* На 12 февруари президентът Петър Стоянов назначава служебно държавно управление, управлявано от кмета на София Стефан Софиянски, разпуска 37-ото Народно заседание и афишира предварителни избори на 19 април. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен ръб в България.

* На 21 май държавното управление на Иван Костов се заклева пред 38-ото Народно събрание като министър председател и поема по пътя на тежките промени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР