Между 2014 и 2016 година старите първични гори са губили

...
Между 2014 и 2016 година старите първични гори са губили
Коментари Харесай

Девствените гори изчезват все по-бързо

Между 2014 и 2016 година старите първоначални гори са губили всяка година повърхност от 90 000 кв. км, колкото е територията на Австрия. Изчезването на девствените гори се форсира от начало на века съгласно изследване, показано на конференция в Оксфорд. Въпреки частичните старания, близо 10% от старите гори на планетата са починали или са били изсечени след 2000-та съгласно разбора на сателитните фотоси, оповестява Франс прес.

Това значи, че над 200 кв. км гори са изчезвали всеки ден през последните 17 години. " Намаляването на девствените гори е международна покруса, тъй като унищожаваме систематично основен детайл от стабилността на климата ", разяснява Франсис Сеймур, експертка в Института за международни запаси.

" Горите са единствената сигурна, естествена, потвърдена и финансово налична инфраструктура за преправяне на въглерода. Те имат решаваща роля за биоразнообразието, качеството на въздуха и вода и от тях директно зависи животът на към 500 млн. души.

Понятието „ див горски пейзаж “, който включва също влажните зони и прериите, дефинира отсъствието на човешка активност на повърхност от минимум 500 кв. км. Т.е. там няма пътища, интензивно земеделие, мини, жп линии. През 2017 година към 11,6 млн. кв. км гори на планетата отговорят на критерия за девствени гори.

Много страни са на път да изгубят изцяло дивите си горски територии през идващите 15-20 години, предизвестява Питър Потапов от университета в Мериленд, който управлява изследването. Със настоящето движение старите гори на Парагвай, Лаос и Гвинея ще изчезнат до 2030 година, а в Централна Африка, Никарагуа, Мианмар, Камбоджа и Ангола – до 2040 година Тогава към този момент няма да съществуват зони, които могат да се дефинират като първоначални гори.

Основните виновници за обезлесяването са разнообразни: в тропическите това са земеделието и сечта, в Канада и Съединени американски щати - пожарите,  мините и сондажите – в Русия и Австралия.

В съпоставяне с интервала 2000-2013 Русия е губила приблизително 90% повече гори през всяка година сред 2014 и 2016. За Индонезия цифрата е 62%, в Бразилия - 16%.

Данните са резултат от разбора на сателитни фотоси, съпоставени с други проучвания сред 2008 и 2013 година Изображенията с висока резолюция разрешават да се види ускоряването на процеса, дължащо се на индивида и на фрагментирането на девствените гори, отбелязва Потапов.

Учените слагат под подозрение успеваемостта на системата за устойчива горска сертификация на Съвета за стопанисване на горите (Forest Stewardship Council, FSC).

Създадената през 1994 година интернационална организация разпространява " обществено потребното ръководство на горите “ и сертифицира потреблението им. Около половината от девствените горски пейзажи обаче, получили документ за концесия от FSC, са били изгубени сред 2000 и 2016 година в Габон и Република Конго съгласно новите данни. В Камерун 90% от следените от FSC гори са изчезнали. FSC не е инструмент за предпазването на девствените гори, обобщава Потапов.

От друга страна, Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) и няколко неправителствени организации, обединени от самодейността Nature4Climate приканиха през вчерашния ден за повече вложения в горското стопанство и потреблението на земята – съгласно тях „ пропуснат бранш “ в битката против климатичните промени. Те упорстват да се ограничи преобразуването на гори в земеделска земя, да стартира ново залесяване и възстановяване на ръководството на горите и да се възстановят екосистемите като метод да се ускори потенциалът на почвите да всмукват и задържат въглерода.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР