Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази

...
Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази
Коментари Харесай

30% по-скъпи плодове и зеленчуци за зимнината тази година

Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази година. Това откри инспекция на NOVA. Да си купим подготвени консерви от магазина или да си приготвим домашни? В разгара на сезона за приготвянето на туршии, компоти и лютеница прозорливо домакините вършат последния избор от сергиите на пазара. За Руска Аврейска приготвянето на зимнина в домашни условия е традиция.

" Шарената туршия - тази, която е с моркови, зеле, карфиол, лютеницата, печени чушки, още да приказваме ли? По-скъпо ще е от предходната година, тъй като повече е импорт. Затова и част от семействата се отхвърлят да затварят буркани. Може би едно 30% е по-скъпо. Очакват хората, които ще вършат зимнина чакат, че ще поевтинеят, само че аз не изчаках. Няма и да върша. Досега съм правила, на тази година няма да върша. Всичко е толкоз скъпо, че изобщо нямам думи ", споделя Аврейска.

На пазара сега кг зеле е 1,50 лева По 2,50 лева са чушките и краставичките вид " корнишони ". Домати се търгува от 1,60 до 4 лв. за кг.

" Тя консервата към този момент е най-евтина. От нея взимат повече. Тя най-вече се прави в буркани. Сега сега е 1,50, а беше 1 лева, 1,20 лева ", изяснява Ивайнка Пейчинова, производител на зеленчуци.

Иванка Пейчинова твърди, че стоката, която продава е лично произвеждане. Отглежда зеленчуците в село Куртово Конаре. Тази есен вдигнала цените, само че минимално. " Торовете, отровите, семената също са скъпи. За това за нас, това което го продаваме мислим, че е на равнището ", добави тя.

И от пазара към фабриката за консерви. Тук ни посрещат с изказванието, че родното произвеждане на плодове е намаляло 6 пъти. За това в този момент фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

" В България към този момент над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За страдание, при зеленчуците ситуацията е съвсем същото, което нас ни прави подвластни от външни фактори. Например плодове се внасят главно от Гърция, от Турция се внасят главно зеленчуци, от Македония също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбия ", съобщи Стойко Кировски, ръководител на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Скок обаче в цената на консервите няма да има, дава обещание браншът, макар че повишаването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.

" Просто пазарът не може да го понесе. Иначе нашите разноски не са намалели, в противен случай. Ние увеличихме заплатите, цената на суровите доста се усили, което значи, че още можем да увеличим цените, само че не трябва ", добави той.

Търговците се оплакват, че сега на пазара има голям дефицит на българска продукция. Тази година производството било по-малко. " Карфиол, камби мъчно се намират, алена капия. Пък карфиолът се случи по този начин, че септември в жегите имаше карфиол доста. Сега, когато стартира търсенето елементарен се пообра. Няма ", оповестява Илия Добрев, търговец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР