Кадри на опустошителни бедствия от южната ни съседка обиколиха света

...
Кадри на опустошителни бедствия от южната ни съседка обиколиха света
Коментари Харесай

Гръцкият климат се променя и ще става все по-лошо

Кадри на опустошителни бедствия от южната ни съседка обиколиха света през 2023-та. И тази година нещата не наподобяват добре, а пожарите започнаха още през март
През деня въздухът се оцветява първо в жълто, по-късно в оранжево, а при залез слънце наподобява, като че ли небето гори. Хиляди тонове пясък от Сахара, пренесени в Гърция от южните ветрове, трансфораха страната в фон за научнофантастичен филм. Жителите на Атина в никакъв случай не са виждали нещо сходно. Изглеждаше ужасно, само че в същото време и очарователно. И не напълно безобидно: доста хора имаха проблеми с дишането и се наложи да търсят незабавна помощ в лечебните заведения.

Социалните мрежи се взривиха: апокалиптичните фрагменти от Атина обиколиха света. Но това преместване на необитаем прахуляк в атмосферата не е нещо ново. Необичайни този път бяха единствено мащабът и продължителността на явлението: даже седмица по-късно прахът не е липсващ изцяло. А метеоролозите предизвестяват, че сходни събития може да зачестят в бъдеще.

Христос Зерефос, началник на Атинската академия и прокурист за климатичните промени, акцентира, че сходни естествени феномени освен ще зачестяват, само че и ще стават все по-интензивни. Въпреки това той успокоява, че пясък от Сахара е стигал до Европа още откогато съществува Средиземно море. Сега явлението се дължеше на ветрове от Либия и Чад, които придвижиха необитаем прахуляк през морето. На арабски език то се назовава " хамсин " - думата значи " петдесет " и разказва броя на дните, през които може да духа подобен изсъхнал необитаем вятър. На всеки няколко години се образуват големи облаци прахуляк, които от време на време стигат чак до Англия.
Средиземноморието е прегрято
Според метеоролозите обаче същинският проблем не е пясъкът от Сахара, а прегряването на Средиземно море. По-специално в източната му част температурата на морската повърхнина е с два градуса по Целзий по-висока от измерената през последните 100 години.

Климатичната рецесия не е от през вчерашния ден, само че гръцката общност съвсем не ѝ обръща внимание. Хората си спомнят за нея единствено когато някъде избухнат пожари, какъвто беше казусът през лятото на 2023, или когато ги споходят рискови превалявания и наводнения.

Много гърци са удовлетворени, че тази зима беше топла, което им разреши да понижат разноските си за отопление. Но пък това издърпа напред пожароопасния сезон, който тази година стартира доста по-рано от нормално.
Горски пожари още през март
Първите за сезона горски пожари избухнаха в края на март в Пиерия, близо до планината Олимп в Северна Гърция. Потушаването им лиши повече от седмица. Но и като цяло: за първи път толкоз рано (през март) в Гърция са регистрирани общо дванайсет огромни пожара. Обикновено това не се случва преди края на май.

В началото на април край Ласити на остров Крит избухна огромен пожар, евентуално породен от тенденциозен палеж. Изгоряха няколко хиляди хектара гори и земеделска земя. Чак по-късно бяха подхванати превантивни ограничения, включващи и ограничавания за Крит и островите в Южно и Северно Егейско море, като възбрана за паленето на огън навън, изключително в селските региони, високи санкции и даже арест за нарушителите.

Но идващият огромен пожар не закъсня: на 22 април се възпламени гора на остров Парос, а ветрове със мощ до 8 по скалата на Бофорт затрудниха пожарникарите при потушаването на пожара. В региона на Егейско море обстановката остава сериозна, а мощните ветрове, високите температури и незадоволителните превалявания затрудняват битката с пожарите.

При визитата си в Канада предишния месец министър-председателят Кириакос Мицотакис поръча седем нови противопожарни самолета Canadair DHC-515. Но ще мине време преди тези машини да влязат в деяние - първо те би трябвало да бъдат създадени, оборудвани и да стигнат до Гърция. Проблемът обаче е по-дълбок: наподобява гръцките управляващи не са се поучили доста от личните си неточности и провали в предишното, тъй като не престават да се хвърлят повече пари за гасенето на горски пожари, а не за предварителна защита, т.е. за предотвратяването им.
Срамният връх от 2023 година
На фона на високите температури, недобрата подготовка и слабата предварителна защита има основателни опасения, че тази година Гърция ще надмине срамния връх от предходната година, когато до края на август изгоряха общо 1 726 260 хектара гори и поля - близо 42% от общата опожарена повърхност в страните членки на Европейски Съюз през този интервал. Това слага Гърция на челно място както в Европа, по този начин и измежду 20-те средиземноморски страни. А пожарът в Еврос, който унищожи към 938 000 хектара, е най-големият изобщо в Европа от 2000-ата година насам.

Екстремните метеорологични феномени се трансформират в норма. През 2023 година пожарите бяха последвани от наводнения - като тези в Тесалия. Раните от рисковите наводнения в този селскостопански район към момента са забележими, редица села не престават да са необитаеми, а големи площи земеделска земя остават необработваеми.
Горещо, горещо и отново горещо
2023-а бе най-топлата и суха година в Гърция от 1991 година насам. Температурата на морската вода е измежду най-високите, което към този момент се усеща също и в другояче по-хладни зони като остров Лесбос или в Йонийско море. В югоизточната част на Егейско море пък температурата на морската вода предишното лято надвиши 28 градуса.

Според учените през юли 2023 година жителите на Гърция претърпяха най-дългата гореща вълна, записана в миналото: на повече от 150 места в страната бяха измерени оптимални температури от над 40 градуса по Целзий. Най-високата от тях доближи 46,4 градуса - в Гитио на Пелопонес.

Като цяло температурите през лятото на 2023 година са били непоносими - изключително за хората в градовете. А това не вещае нищо хубаво за идното лято. Много гърци се притесняват, че то ще бъде още по-горещо и по-сухо.

Статията е оповестена в 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР