България се намира в демографска криза, но това не е

...
България се намира в демографска криза, но това не е
Коментари Харесай

БАН: Стабилна икономическа среда би обърнала кривата на демографията

България се намира в демографска рецесия, само че това не е краят на страната и един ден ще има позитивни трендове за в бъдеще. Населението понижава през последните десетилетия и години, като в момента България е към 6 400 000 души. Това съобщи пред БНТ доц. Александра Равначка от Българска академия на науките.

Тя уточни, че това, което се трансформира е, че българите желаят да имат повече от едно дете. Увеличението на децата е с 601, само че в народен мащаб това не било нищо. За да се преобърне тенденцията мерките не би трябвало да бъдат ориентирани единствено върху раждаемостта.

Равначка настоя да се сътвори постоянна икономическа среда за хората, с цел да може да се чувства сигурност за естествен живот, за развъждане на 2 или 3 деца, само че и да се дават нужните условия на развиване. Народопсихологията на българина е, че ще продължи да живее при мама и тате още дълги години отсега нататък.

Продължават трендовете обаче за застаряване на популацията, което се отразява върху икономическото развиване на страната. След десетилетие ще изпитваме съществени усложнения на работната мощ.

България е страната и с най-високата смъртност в Европейски Съюз, уточни Равначка. Има понижаване на дамите в детеродна възраст, като смъртността до 55-годишна възраст измежду дамите е висока.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР