Между 1491 и 2101 са били секциите в риск от

...
Между 1491 и 2101 са били секциите в риск от
Коментари Харесай

АКФ: Ръст от 5% на секциите с риск от купен вот на изборите на 4 април

Между 1491 и 2101 са били секциите в риск от следен и платен избор на последните парламентарни избори, сочи изследване на Антикорупционния фонд (АКФ). Това е нарастване с 5% спрямо парламентарни избори от 2017 година.

От неправителствената организация прецизираха, че за „ секция в риск “ се приказва при констатиране на нетипично висока изборна интензивност или резултат на партията - победител в дадена секция спрямо резултатите в цялата община, при внезапни отклонения в изборната интензивност в една секция в два следващи избора, както и при внезапен растеж или спад в гласовете за дадена партия в една и съща секция на два следващи избора.

На изборите на 4 април най-вече рискови секции е имало в Кърджалийския изборен регион, а максимален дял от размера на следения и платен избор е бил в Бургаския изборен регион. ГЕРБ и Движение за права и свободи са си разделили забележителна част от подадените гласове в рискови секции, демонстрира още изследването.

Данните от него са изпратени в Министерство на вътрешните работи, сподели Деница Руканова, от правната стратегия на Антикорупционния фонд:

„ Настоящото служебно държавно управление, министър председателят и министърът на вътрешните работи към този момент неведнъж дадоха сини поръчки, че това ще е приоритет в  тяхната работа... до изборите. Това, несъмнено е задача на всяко служебно държавно управление да провежда почтени и транспарантни избори, само че политическата воля това нещо да се случи, също е значима. Надяваме се да забележим съответни резултати “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР