Механизмът за сътрудничество и проверка, с който доскоро Европейската комисия

...
Механизмът за сътрудничество и проверка, с който доскоро Европейската комисия
Коментари Харесай

ЕК прекратява механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния

Механизмът за съдействие и инспекция, с който до неотдавна Европейската комисия наблюдаваше положението на законността у нас и в Румъния, ще бъде преустановен, предава Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия е подхванала последни стъпки по окончателното му прекъсване.

От Комисията декларират, че двете страни са изпълнили в задоволителна степен отговорностите си по механизма и наблюдението ще продължи по общия механизъм, въведен за всички страни от Европейски Съюз с годишните отчети за върховенството на закона.

Механизмът за съдействие и инспекция беше основан през 2007 година при приемането на България и Румъния в Европейски Съюз, с цел да отговори на терзанията на огромна част от останалите страни членки, свързани с битката с корупцията, проведената престъпност и укрепването на правосъдната система в двете страни.

В края на ноември предходната година Европейската комисия разгласи, че Румъния е изпълнила приемливо индикаторите по Механизма за съдействие и инспекция и наблюдението през този инструмент може да бъде прекъснато.

През 2019 година България получи същата оценка за прекъсване на отчетите по Механизма за съдействие и инспекция. Окончателните решения за унищожаване на Механизма обаче би трябвало да бъдат взети от страните членки. За България до момента нямаше такова решение.

Брюксел регистрира напредъка на България

Европейската комисия показа новия годишен отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз. В частта за България комисията регистрира постигнатия прогрес по отправените предишното лято рекомендации.

Европейска комисия отбелязва, че нашата страна бележи забележителен прогрес по въпроса с състезанията за повишение на съдии и за отбягване на тяхното дълготрайно командироване. Същевременно комисията не следи прогрес по законодателството, обвързвано с активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) и политическото въздействие над Висш съдебен съвет, както и при определянето на неговия състав.

Отчита се прочут прогрес при ограниченията против корупцията в бюджетната администрация, в това число в полицията и правосъдната власт. Не се вижда прогрес за възстановяване на следствията, наказателното гонене и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.

Напредък се открива при подобряването на прозрачността в обезпечаването на държавна реклама в медиите, в това число посредством медиатори.

Комисията насочва към нашата страна шест рекомендации, измежду които да се одобри законодателство за отбягване на дълготрайното командироване на съдии за запълване на свободни места; да продължи подготовката на законопроекти за възстановяване на работата на Инспектората към Висш съдебен съвет и за отбягване на заплахата от политическо въздействие над работата на ВСС; да увеличи напъните за избиране на Висш съдебен съвет съгласно досегашните препоръки; да усъвършенства следствията и постигането на дефинитивни присъди за корупция по високите етажи на властта.

От нашата страна се чака също да предприеме спомагателни ограничения и да вкара ясни условия за честност на заемащите високи управителни длъжности, като планува и съответните наказания; да усъвършенства в допълнение ограниченията за бистрота при държавната реклама в медиите.

В общата част на отчета се отбелязва, че у нас са били признати законови промени за наказателно гонене на основния прокурор и неговите заместници, както и за правосъден контрол над отводите на прокуратурата да подхваща следствие. Допълва се, че към момента липсват ограничения за обезпечаване на честност на висшите чиновници.

Допълва се, че нашата страна е почнала да лишава поданството на задгранични вложители поради неспазването на закона, както и че е престанала да издава „ златни “ паспорти против вложения. Европейска комисия прибавя, че продължава подготовката на ограничения за използване на отговорностите по въпроса за собствеността на медиите.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР