Механизмът за наблюдение на правосъдието и върховенството на правото в

...
Механизмът за наблюдение на правосъдието и върховенството на правото в
Коментари Харесай

Елена Йончева: Механизмът за сътрудничество и проверка не е отпаднал за България

" Механизмът за наблюдаване на правораздаването и върховенството на правото в България не е изнемощял, това излиза наяве от писмения отговор на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова ". Това съобщи в предаването „ 12+4 “ по „ Хоризонт “ Елена Йончева, евродепутат и създател на питането в Европейския парламент.

В писмен отговор на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова категорично се отбелязва, че „ понастоящем Решение 2006/929/ЕО на Комисията за основаване на Механизъм за съдействие и инспекция в България остава в действие. В сходство с неговите условия, за анулацията му е належащо ново решение на Комисията, откакто се вземат поради забележките на Европейския парламент и на Съвета “ - аргументира се Йончева.

Такова наблюдаване ще има и ще е належащо ново решение на комисията, с цел да бъде прекъснато . Оценката за положението на върховенството на правото се трансформира в изискване пред страните-членки за приемане на европейско финансиране, като е допустимо даже да се стигне до съкращаване или прекъсване на средствата.

Този формален отговор на Вера Йоурова демонстрира освен положението на върховенството на закона в България, само че и методът по който ГЕРБ се пробват да заблудят българското общество, че този механизъм е преустановен “ , безапелационна е Елена Йончева.

Йончева уточни още, че на следващия ден България ще бъде разисквана в една подгрупа за мониторинга за върховенството на закона .

„ Има покана към госпожа Екатерина Захариева и заместител основния прокурор Красимира Филипова, които евентуално ще вземат участие. Това е доста значима среща за България и в случай че е имало покана към премиера Бойко Борисов, той избягал ли е от диалог с Европейския парламент – това желая да попитам ? “, сподели Йончева.

Евродепутатът добави, че на 10 септември в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи също ще се разисква България.

Аз настоявах преди два месеца България да бъде включена за обсъждане от позиция на нарушение на върховенството на закона. Това е от изключителна значимост за България комисия и аз съм член там “.

На въпрос дефинираха ли се европейските сътрудници на Йончева и Радан Кънев дали поддържат или не митингите в България Йончева разясни:

„ Това е наше искане в пленарна зала да има вербален въпрос към еврокомисар за положението в България за нарушаването на върховенството на закона . Още не се знае на коя дата ще бъде насочен въпроса, само че имаме 30 гласа поддръжка за тази самодейност “.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР