Медийни организации реагираха остро на "опита за сплашване" чрез съдебно

...
Медийни организации реагираха остро на "опита за сплашване" чрез съдебно
Коментари Харесай

Медийни организации се обявиха против сплашването на журналисти чрез съда

Медийни организации реагираха остро на "опита за заплашване " посредством правосъдно решение против двама български публицисти и едно издание. АЕЖ-България и Радио Свободна Европа/Радио Свобода разпространиха позиции във връзка присъдата против журналиста Борис Митов, уеб страницата Медиапул и основната му редакторка Стояна Георгиева.

В навечерието на Коледа те на някогашен правосъден началник рекордното за сходни каузи обезщетение от 60 000 лева и 7000 лева разходи. Той се е почувствал афектиран от припомняне на от дълго време известни обстоятелства и изявления по негов адрес в четири изявления от февруари 2018 година в уеб страницата Медиапул. Техен създател е Борис Митов, който тогава е правосъден кореспондент в Медиапул, а през днешния ден - публицист в Свободна Европа.

Става дума за някогашния ръководител на Софийския градски съд Светлин Михайлов . Статиите напомнят обществено известни и неведнъж коментирани в медиите обстоятелства, както и имущественото положение на съдията, който към оня миг публично е заявил, че има над 1 млн. лева

В претекстовете на правосъдното решение против публицистите не се показва нито кои условия от публикациите са погрешни, нито къде има „ неприлични, вулгарни и цинични “ изрази, каквито съгласно правосъдната процедура са нужни, с цел да е налице засегнатост.

"Подобна правосъдна процедура може да отвори врата за невиждана цензура над свободата на мнение ", се споделя в публикувана от Асоциацията на европейските публицисти - България.

Президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай дефинира решението на съда като "скандално ". Според него то има за цел "да сплаши някои от най-хубавите проверяващи публицисти в България, измежду които и Борис Митов от Свободна Европа, тъй като са съобщили обществено известни обстоятелства ".

"Обществото има право да знае и сходни тактики за заплашване няма да спрат Свободна Европа да осведоми своята аудитория за въпросите от публичен интерес ", споделя Джейми Флай.

АЕЖ-България споделя още, че делото носи характерностите на SLAPP (Стратегически правосъдни каузи против обществено участие). Тези каузи целят не да се отбрани законен юридически интерес, а да се ограничи активността на публицисти и деятели.

Медийната организация напомня, че Борис Митов е публицист, койтои преди е бил обект на репресии от нереформираната българска правосъдна система.

"През 2013 година той бе свикан в прокуратурата и застрашен с наказателно гонене още веднъж поради оповестяване на към този момент известни условия, свързани с тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, заместник-градския прокурор на София Роман Василев и някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов ", написа АЕЖ-България.

Асоциацията се обръща към ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Висшия правосъден съвет, Инспектората към Висш съдебен съвет и прокуратурата с апел да разгласяват "всички материали, които имат, засягащи ищеца по делото, арбитър Светлин Михайлов ".

"Българското общество би трябвало да получи достъп до информацията, която българската страна е събрала по формален ред за въпросното лице, което продължава да бъде арбитър в Софийски апелативен съд, където решението на арбитър Попова може да бъде обжалвано ", приключва позицията на АЕЖ-България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР