Медицински одит е там и заедно с РЗИ-Плевен проверяват обстоятелствата

...
Медицински одит е там и заедно с РЗИ-Плевен проверяват обстоятелствата
Коментари Харесай

Проверяват случая от Плевен, в който родилка почина, а бебето й е в кома

Медицински одит е там и дружно с РЗИ-Плевен ревизират събитията към случая в УМБАЛ "Д-р Георги Странски " – Плевен, в който родилка умря, а детето й е в кома.

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков разяснява случая, като съобщи:

"Дали е сърдечен проблем или солидна белодробна емболия, ще кажат сътрудниците правосъдни медици и патоанатоми. Очакваме предварителни отчети на специалистите ", акцентира доктор Пенков и увери, че те ще бъдат обществено оповестени незабавно щом бъдат направени.

Преди да бъде осъществено авансово плануваното секцио оценката е била, че дамата е здрава.

"Създал се е тежък проблем по време на въвеждане в упойка. Оттам са се водили, към час и нещо, реанимационни мероприятия, които за жалост не водят до добър излаз, а до летален. Това е извънредно тъпо, съболезнования на околните “, сподели зам.-министърът.

Според него анестезиологът е бил доктор с доста опит и стаж.

"От УМБАЛ "Д-р Георги Странски” – Плевен се пробват да покрият всичко. Ако тук почине човек, абсурдът е огромен. В тази болница хората се раждат, в интензивното поделение - умират. Затова откараха жена ми в интензивното ".

Такива бяха думите на Владислав Якимов, брачен партньор на 38-годишната Маргарита, която на 26 юли е трябвало да роди първото им дете, а вместо това родилката почива, а детето й е в кома.

Към този миг тежко остава положението на новороденото дете, а лекарите към момента не престават да се борят за живота му.

В ефира на "Здравей, България " бащата разяснява какви пояснения са му дадени от лекарите след трагичния случай.

"Операцията беше планувана и стартира в 9 часа. В 9:30 часа здравно лице сподели в коридора, че има планувано секцио за 9 часа сутринта, което още не е почнало, тъй като има проблем с упойката. 20 минути по-късно изнесоха детенцето ми на ръце на изкуствено дишане”, сподели още брачният партньор на умрялата родилка.

Той описа, че е последвало несвързано говорене и паникьосване от страна на лекарите.

Владислав изясни, че брачната половинка му не е имала никакви алергии, които да провокират проблем с упойката. Единствено е имала ниско кръвно, а медиците са му декларирали, че повода за гибелта й е хипертония.

"Това е обяснението, с което си измиват ръцете, тъй като би трябвало да има някакво пояснение за гибелта й. Тя не е умряла в интензивното поделение, както настояват, а още тук - във Втора база на Университетската болница в Плевен ", уверен е Якимов.

На въпроса какво е положението на бебенцето към този миг, Владислав отговори, че то е още в кома.

"Ако се разсъни, ще бъде повредено. Казаха ми, че сега е невероятно бебето да бъде преместено в друга болница, само че аз съм удовлетворен от хората, които се грижат за него. Те са професионалисти”, изясни бащата.

Родилка умря, а бебе е в кома след планувано секцио в Плевенската университетска болница.

Прокуратурата проверява случая, а след сигнал на NOVA и здравното министерство назначи незабавна инспекция в лечебното заведение.

38-годишната Маргарита е трябвало да роди първото си дете – момченце, на 26 юли във Втора база на Университетската болница. Ден преди плануваното секцио медицинските прегледи посочили, че е изцяло здрава.

Въпреки това малко след началотo на интервенцията лекарите им споделили, че се борят за живота на дамата, а бебето ѝ било в кома поради задушаване.

От болничното заведение оповестиха, че няма да разясняват случая преди да излязат резултатите от аутопсията.

Прокуратурата към този момент проверява случая, а здравното министерство назначи незабавна инспекция в лечебното заведение.

Родителите на Маргарита се съмняват в лекарска неточност.

Майката на Маргарита - Веска Петрова, повтори още веднъж почналото по-късно от плануваното секцио и обяснението от медиците, че има проблем с упойката, поради което се съмняват в лекарска неточност.

Освен това, те не имат вяра, че гибелта на щерка им е настъпила в интензивното поделение на Плевенската университетска болница.

"Смъртта е настъпила в 9,30, защото детето сме го извадили от операционната в 9:50 часа и то е било повече от 10 минути без О2. Това значи, че майката е била умряла и детето не е имало О2. Лекарите тогава са се борили за живота на бебето, когато минаха около нас го обдишваха с една помпичка”, сподели Петър Петров, татко на умрялата родилка.

Майката на Маргарита е съумяла да я види преди да я откарат с кола за спешна помощ в интензивното поделение.

"Тя беше доста студена. Някакви лекари започнаха да ни заблуждават, че не е лекарска неточност. Обърнах се и видях, че колата за спешна помощ още не е тръгнала. Дъщеря ми нямаше маска, някаква система, нещо, което да подсказва, че излиза от операционната. Тя си беше умряла още там на масата ", твърди майката Веска.

27-годишна родилка умря в София, стартира следствие

Бебе на 9 дни умря, подозрения за лекарска неточност

"Веднага след гибелта на родилката е направена инспекция по случая. Направена е аутопсия и чакаме резултатите. РЗИ също ревизира случая, както и медицинския одит. Докато не излязат резултатите от аутопсията, не можем да дадем някакво изказване, защото не знаем какво се е случило”, разяснява Момчил Цветков, ПР на УМБАЛ "Д-р Георги Странски” – Плевен.

"Към този миг нямаме доказателства дали става въпрос за гибел заради лекарска несъобразителност. Това не е естествен резултат от едно раждане, по тази причина ние сме длъжни да проведем това произвеждане ", съобщи Ваня Савова, началник на Окръжна прокуратура - Плевен.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР