Медици в САЩ са извършили първата в света трансплантация на

...
Медици в САЩ са извършили първата в света трансплантация на
Коментари Харесай

Огромна крачка напред: първа трансплантация на око

Медици в Съединени американски щати са направили първата в света трансплантация на цяло око, оказва се от известие за пресата, оповестено на уеб страницата на Нюйоркския университет " Лангон " (NYULH). Постижението е приветствано като пробив, макар че пациентът не е възвърнал зрението на окото, отбелязва  " Ройтерс ".

" Екип от хирурзи от NYULH извърши първата в света трансплантация на цяло око и част от лицето на 46-годишен деец от войната от Арканзас, който е оживял след пострадване от електрически ток с високо напрежение по време на работа ", се споделя в известието.

Повече от 140 хирурзи, медицински сестри и медицински личен състав направили интервенцията в продължение на около 21 часа на 27 май.

През шестте месеца след интервенцията, осъществена по време на частична трансплантация на разположение, присаденото око е посочило значими признаци на здраве, в това число добре функциониращи кръвоносни съдове и обещаващо изглеждаща ретина, съгласно хирургическия екип в NYU Langone Health.

Все още не е известно дали  пациентът ще може да вижда с него. Съобщава се и че мъжът е изгубил и част от лявата си ръка, бузата, брадичката, целия си нос, устните и предните зъби.

Според публикуваното прессъобщение това е единствената сполучлива комбинирана трансплантация. 

" Самият факт, че трансплантирахме око, е голяма крачка напред за нещо, за което се е мислило от епохи, само че в никакъв случай не е било осъществено ", коментира д-р Едуардо Родригес, който управлява екипа.

Досега лекарите са можели да трансплантират единствено роговица, транспарантния челен пласт на окото.

Първоначално хирурзите са планирали по козметични аргументи да включат очната ябълка като част от трансплантацията на разположение, обяснява Родригес.

" Ако възникне някаква форма на възобновяване на зрението, би било прелестно, само че... задачата беше да правим " техническата интервенция " и очната ябълка да оцелее ", добавя лекарят.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР