Медици от болницата в Добрич ще имат посещения веднъж седмично

...
Медици от болницата в Добрич ще имат посещения веднъж седмично
Коментари Харесай

Меджидиев: Медици от болницата в Добрич ще извършват прегледи в малките населени места от областта

Медици от болничното заведение в Добрич ще имат визити един път седмично в дребните обитаеми места от региона. Проектът би трябвало да стартира при започване на идващия месец, разгласи служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев пред публицисти след среща диалог с кметовете от област Добрич.

Той посочи, че кметовете са поели ангажимент да показват вероятни местоположения, където екипите от Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) в Добрич да вършат своите посещаване, да правят профилактични и неотложни прегледи, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това е опция всички отдалечени места в нашата област да имат достъп до качествена здравна грижа, съобщи шефът на МБАЛ-Добрич доктор Георги Желязков. Той добави, че кметовете на общини ще вземат участие в логистиката по плана. Според него самодейността е извънредно благородна. Ще създадем по този начин, че най-малко един път месечно нашите звена да имат опцията да са на съответна локация. Тази поддръжка я показаха и кметовете на общините - да се провежда превоз и бази, да се провеждат и екипите, добави доктор Желязков.

По моя самодейност, взаимно с министър Меджидиев и шефа на болничното заведение, събрахме кметовете от региона, с цел да помогнем всички общини в региона да получат съответна здравна поддръжка и помощ, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов. По думите му извънредно значимо е хората на всички места да могат да бъдат прегледани на място, бързо и съответно. Това нещо ще се случи в идващите седмици и месеци, изрази вяра Йорданов.

Инициативата е стратегически значима, разяснява министър Меджидиев. Това ще е първата област, в която ще стартира самодейността за мобилни екипи. Идеята на Министерството на здравеопазването е в дребните обитаеми места да има в бъдеще денонощни амбулаторни центрове. Кметовете на общините познават обитаемоте места в района най-добре, по тази причина им разпоредих задача те да дефинират къде да бъдат местата за посещаване. Защото има обитаеми места, където има медицински центрове и те действат, посочи министърът.

Нашата цел е финансовият запас, който се отделя за опазване на здравето, да се насочи по този начин, че да се обезпечи на популацията достъп до безвъзмездна здравна помощ 24 часа в денонощието, сподели още Меджидиев.

Предвижда се да бъде пусната и така наречен телемедицинска услуга - във всяко едно обитаемо място да има оголен телемедицински пункт, по всяко едно време на денонощието популацията да има връзка с регионалната болница и експертите, които дежурят там, сподели още министърът и добави, че в област Бургас услугата към този момент се предлага. Предстои на локално равнище да се посочи графикът, с цел да може тези два плана да стартират да действат, добави той.

Министър Меджидиев разгласи и следващата самодейност по програмата „ Детско здраве " в Добрич. Утре, 18 март, в Медицинския център при МБАЛ в Добрич ще бъдат осъществявани високоспециализирани безвъзмездни прегледи на деца, от 9:30 ч. до 14:30 часа. За на следващия ден има записани 320 деца. Дори да има незаписани, те могат да дойдат, сътрудниците ще работят, до момента в който има деца през целия ден. Ще има лекари от 12 специалности, всички в детската сфера, добави здравният министър.

Кампанията „ Детско здраве " се организира към този момент 10 години. От началото на акцията са прегледани над 19 000 деца, заяви още Асен Меджидиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР