MediaTek, водещ разработчик на чипове за мобилни устройства, очаква основният

...
MediaTek, водещ разработчик на чипове за мобилни устройства, очаква основният
Коментари Харесай

MediaTek вижда перспектива за растеж извън пазара на смартфоните

MediaTek, водещ разработчик на чипове за мобилни устройства, чака главният мотор на растежа на компанията от 2025 година нататък да бъдат автомобилните чипове и съставените елементи за системите с изкуствен интелект, а не процесорите за смарт телефони, както беше в предишното. Изпълнителният шеф на компанията Рик Цай, на годишното общо заседание на акционерите на MediaTek, приказва за посоката на диверсификация и създаване на нови артикули.

″В бъдеще нашите мотори на растежа, несъмнено, ще бъдат отвън [пазара на] смарт телефоните. Тъй като новите артикули няма да се появят до идната година или през 2025 година, те ще донесат резултати след 2025 година Продуктите [чиповете], които не се отнасят до смарт телефоните, ще бъдат доста значими за стимулиране на бъдещия напредък “ – сподели топ-мениджърът, представен от Taipei Times.

MediaTek, който е водещ международен снабдител на чипове за смарт телефони, неотдавна разгласи партньорството си с Nvidia. Заедно с американския снабдител, профилиран в създаването на графични решения и чипове за високопроизводителните AI-системи, тайванският снабдител възнамерява да сътвори решения за идващото потомство бордови компютърни системи в колите. Компанията чака да показа новите артикули през 2026 година

MediaTek понижава зависимостта си от чиповете за смарт телефони. През първото тримесечие на 2023 година те са обезпечили на тайванския производител 46% от общите му доходи, до момента в който през предходното тримесечие делът е достигнал 52%. Тенденцията е обвързвана с общото намаляване в търсенето на смарт телефони и друга потребителска електроника, което се следи на фона на инфлацията и другите отрицателни макроикономически фактори.

Клиентите на MediaTek, които са другите марки на смарт телефони, се въздържат от правене на нови поръчки заради високите равнища на ресурси във веригата за доставки, заяви MediaTek по време на своя тримесечен доклад. От него стана известно също, че чистата облага на компанията през януари-март е спаднала с съвсем 50% на годишна база до 16,87 милиарда тайвански $ (548,8 милиона щатски долара). Това е най-лошият резултат на MediaTek за последните девет тримесечия. Приходите на чипмейкъра са намалели с една трета до 95,65 милиарда тайвански $ (3,11 милиарда американски долара).

Индустрията на смарт телефоните ще продължи да изпитва компликации през тази година, само че през 2024 и 2025 година динамичността последователно ще се увеличи с подобряването на обстановката в международната стопанска система, сподели Рик Цай.

Според IDC, през първото тримесечие на 2023 година пазарът на смарт телефоните демонстрира по-изразен спад, в сравнение с чакаха анализаторите. Доставките на устройства през януари-март са намалели с 14,6% на годишна база до 268,6 милиона единици, до момента в който прогнозата предвиждаше спад от 12,7%.

Специалистите предизвестиха, че идващите 3-6 месеца ще бъдат много сложни, само че до края на годината се чака последователно възобновяване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР