Медиана мери необичайно ниски за едно ново правителство оценки за

...
Медиана мери необичайно ниски за едно ново правителство оценки за
Коментари Харесай

Медиана: ПП/ДБ търпят щети, набира опозицията Възраждане и ИТН

" Медиана " мери извънредно ниски за едно ново държавно управление оценки за кабинета Денков/Габриел . 47% смятат, че то разочарова против 20%, че вдъхва надежда; 40% смятат, че то е нездравословно и би трябвало да си върви час по-скоро - против 24%, които го считат за потребно и разчитат то да ръководи по-дълго.

Изследването си социологоческата организация е провела на терен сред 18 - 24 юли 2023 г . измежду 976 души и е част от програмата й - не е по поръчка на никого и е национално представително.

Според измерването сформирането на държавно управление е с най-тежък удар върху номинално ръководещата коалиция ПП/ДБ , която е към този момент на 5,3% след колегата си - ГЕРБ. Острата опозиционност на " Възраждане " и Има Такъв Народ продължава да им носи политически дивиденти, като " Възраждане " е към този момент единствено на 2.6% след ръководещата ПП/ДБ. Сред партиите под 4%-ната преграда са забележими " Български напредък " (2.5 %), " Левицата " (2.1%) и новата групировка с политическа поръчка на Иван Гешев " Справедливост за България " се отбелязва с 1%.

Продължава повишаването на партията " Не поддържам никого! ", която към този момент е пета " политическа мощ " с ясна наклонност скоро да се бори за влизане в тройката.

Ако имаше избори през юли месец :
 Снимка 628052
Личен рейтинг на политиците:
 Снимка 628053
Като цяло проучването обрисува навлизането на страната в нов вид политическа рецесия . Предишната рецесия беше артикул на борбата сред партиите и невъзможността им да реализират най-малък консенсус и да сформират държавно управление. В последна сметка партиите реализираха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро несъгласие с волята и упованията на болшинството от гласоподавателите, които декларират, че това не е наше държавно управление.

Получава се изострен дисонанс сред вижданията на болшинството от обществото и всекидневно прокламираните цели на болшинството в Народното събрание.

И във връзка с еврото (еврозоната) публичното мнение също е в изострен дисонанс със декларираните планове на ръководещите. Само 21% считат, че е добре да сменяем лв. с евро в околните 2-3 години против 59%, които споделят: " Не му е в този момент времето "!
 Снимка 628056
Половината от запитаните считат, че е наложително да се организира референдум за еврото и единствено 11% считат, че не би трябвало да се организира референдум (каквото решение одобри ръководещото болшинство в парламента). Като повода за отхвърлянето на референдума е елементарно обяснима за обществото - желаят да ни заведат там, където не желаеме, без да се преценяват с нас (60% от евентуалните участници в референдум биха дали своят вот " срещу ", против 23% " За " )

Така, болшинството (56%) от гласоподавателите са уверени, че кой и по какъв начин ръководи страната не зависи (или съвсем не зависи) от избора на хората, а 45% считат, че България не е суверенна страна , която сама дефинира външната и вътрешната си политика (срещу 13%, които считат, че тя е изцяло суверенна държава).
 Снимка 628057
Основната смяна в публичните настройки е нарасналата тревога във връзка с заплахата от световна, международна война. Само за три месеца хората, които считат, че има сериозна заплаха от международна война (в която и България ще бъде засмукана) се е нараснал с 16 % и към този момент това са близо половината от пълнолетното население (47%).

Според социолозите от " Медиана " реакцията на българското общество във връзка с тази засилваща се тревога и опасения се обобщават като емфатичен блян за изолационизъм - разграничаване на България от спора в Украйна, разграничаване от главния разказ на Европейски Съюз и НАТО, разграничаване от еврозоната.
 Снимка 628054
Само 26% от пълнолетните правят оценка експанзията на Русия като непредизвикана и неоснователна, а 36% считат, че Русия е била провокирана да нападне; 65% считат, че България не би трябвало да дава оръжие за Украйна против 17%, които са " за " ; 60% смятат, че в този спор България не би трябвало да поддържа нито Русия нито Украйна и би трябвало да бъде оптимално неутрална, при 19%, които са " за " поддръжка на Украйна; 9% считат, че би трябвало да поддържаме Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР