Майки от Пловдив с ужас установиха, че преведените им данъчни

...
Майки от Пловдив с ужас установиха, че преведените им данъчни
Коментари Харесай

Без милост: ЧСИ прибраха данъчните облекчения за деца на май...

Майки от Пловдив с смут откриха, че преведените им данъчни облекчения за деца са под запор на ЧСИ. Първите родители, които побързаха да подадат документи за бонусите за деца, към този момент са с преведени суми. За първи път данъчните облекчения са в доста огромен размер - от налози на работещите родители се връщат 450 лв. за едно дете, 900 лв. за две и 1350 лв. за три и повече деца.

" Имам две деца, за които от страната получих 900 лв. по банковата сметка - споделя Росица Кънчева. - Нито ги видях, нито ги пипнах тези пари. Още на същия ден ЧСИ ми ги взе. Сега диря добър юрист, с който да се съветвам има ли вид да си ги върна.” Тя не крие, че има изпълнително дело и е дадена на ЧСИ за неплатени борчове от преди години. Още щом научила за великодушния
бонус от страната, майката побързала да подаде документи пред Национална агенция за приходите още в първите дни на новата година. Данъчните пък си дават период до един месец за инспекция на документите. За Национална агенция за приходите е значимо обаче индивидът да няма задължения към самата приходна организация. „ Ако имате неплатени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, следва да ги погасите, с цел да се възползвате от данъчната отстъпка”, неколкократно обясниха от Национална агенция за приходите. Ако това изискване е изпълнено, те превеждат облекчението наложително по банковата сметка на родителя. А от там, в тази ситуация на Росица, ЧСИ ги е дръпнал незабавно, с цел да погаси вземанията към кредитора. Така се оказва, че страната заплаща частни задължения на жителите си.

" Наистина има дупка в правния мир за тези случаи. Подобни проблеми имаме от цялата страна и в Камарата на ЧСИ ги обсъждаме - разяснява за „ Марица” Георги Дичев, ръководител на Контролния съвет на организацията. - Тъй като в този си тип данъчните облекчения за деца са напълно нови, те не попадат категорично в нито един закон, който ние употребяваме в работата си. Те не са приход от трудова активност, не са и обществено заплащане. Но по същината си не попадат в така наречен несквестируеми приходи. Тоест, могат да се постановат запори върху тези пари. Несквестируеми са несъмнено имущество, минималната работна заплата, минималната пенсия, детските. Всичко над тази връхнина може да се употребява за погасяването на задължения. Останах с усещане, че всеки сътрудник самостоятелно взема решение тези проблеми ", обобщава Дичев. И споделя чудноват случай от практиката - многодетна майка от малцинствата декларирала на ЧСИ, че „ вместо да ги изядем и изпием тези пари, ти ни ги взимаш под носа”.

Хитри борчлии обаче откриха цаката и на това. Масова процедура е длъжникът да открие нова банкова сметка, която за известно време остава загадка за ЧСИ. „ Ние регулярно вършим информации с регистъра на Българска народна банка за новооткрити банкови сметки на длъжниците, само че това никога не е всеки ден, тъй като е обвързвано с разноски - изяснява Георги Дичев. - От диалози с сътрудници от цялата страна разбрах, че майките с данъчни облекчения работят тъкмо по този начин”, добавя той. Откриват нова сметка, което им коства 2-3 лв., Национална агенция за приходите превеждат парите, а родителите ги теглят незабавно.

Това е остарял проблем за частните правосъдни реализатори.

„ Към сегашния миг сме в договаряния с Българска народна банка по отношение на построяването на нова потребна функционалност в регистъра, касаеща известяването по е-мейл за дебитор, за който като титуляр има информация за новооткрита банкова сметка”, е записано и в годишния доклад за 2021 година на Камарата на ЧСИ.

Първо решето

Първото решето дали отговаряте на изискванията за приемане на отстъпката за деца е в Национална агенция за приходите. Данъчните прецизират, че в случай че родителите имат неплатени локални налози към съответната община - налог здания, такса боклук, налог за колата, само че тези задължения не са предадени за наложително осъществяване и събиране от Национална агенция за приходите, няма спънка за приемане на парите.
Свързани вести Неочакван подарък за работещите родители: Получават и следващата година огромните данъчни облекчения за деца Важно за родителите! През декември желаеме данъчни облекчения за деца през шефа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР