Майка на две деца от Варна потърси Varna24.bg, за да

...
Майка на две деца от Варна потърси Varna24.bg, за да
Коментари Харесай

Варненка: Заради бюрократични абсурди три години съпругът ми не може да се прибере в България! Поболях се, децата страдат!

Майка на две деца от Варна потърси Varna24.bg, с цел да показа за тежка фамилна драма и институционален безпорядък, поради който фамилията й живее разграничено към този момент три години. Ето какво описа за медията ни Радослава Георгиева:

" През 2018 година, януари месец, брачният партньор ми Ибрахим Кхалеел Саеед, който е от Ирак, се наложи да се прибере в родината си по фамилни аргументи. На връщане през Турция си губи документите. Притежава българска персонална карта, издадена за 5 години, която изтича през 2022 година Подадохме документи за виза С, която е за прибиране в България, само че получихме отвод. Обжалвахме този отвод в Административен съд-София. От там също получихме отвод и по този начин стихнахме до Върховен съд в столицата, откъдето се анулира този отвод и имаме позитивен резултат.

Първоначално се зарадвахме, като взехме решение, че най-сетне брачният партньор ми и татко на две деца, ще се прибере вкъщи, само че нищо такова не се случи. Въпреки решението на съда, виза още веднъж му бе отказана и ние и до ден сегашен живеем разграничени. Заради всички тези неприятности той заживя в Турция, където да можем да вървим да се виждаме при всяка опция. В последните две години поради пандемията срещите ни станаха извънредно лимитирани и редки. Всички тези неприятности съществено утежниха здравословното ми положение. Аз съм на 46 години, от стрес и напрежение отключих диабет. Децата са прочувствено сринати. За всеки рожден ден търсят татко си. Той не е видял нито първия им образователен ден, нито празниците с тях. Минавало ми е през мозъка да отидем да живеем при него в Турция, само че това не е добре за децата. Да ги пратя от европейска страна да живеят в трета страна, не е добре за тях. Да не приказваме за провалите върху душeвността им от разлъка с другари и близки, от конфликта с непознат език и просвета. 

Мъжът ми не е терорист, не е заплаха за националната сигурност, това е маркирано и в решението на съда. Тук във Варна имахме кафе-сладкарница, а в Турция се занимава с недвижими парцели. Въпреки чистото му досие и бизнес, не го пускат да се завърне при фамилията си и ние нямаме разумно пояснение за какво. Проблемът е, че няма действително възбрана да се прибере, а в това време не го позволяват, като не му издават виза. Така можем да си чакаме в неопределеност до безконечност. Затова взех решение да дам публичност на този парадокс. Ако беше нарушител, щяхме да знаем, че е наказан и присъдата ще свърши. Той е естествен, почтен човек, който е заставен да живее самичък, надалеч от фамилията си, което също страда за него ", описа Радослава.

Ето какво показа за медията ни в телефонен диалог юристът на фамилията Николай Свинаров: 

" С битовата и житейска част на казуса към този момент сте осведомени. След като губи документите си преди повече от три години, Ибрахим Саеед търси подпомагане от генералният консул на България в Турция, с цел да може да възобнови визата си и се прибере. Получава отвод от издаване на виза, който отвод сме обжалвали по административен ред пред Административен съд-София. На тази инстация губим делото, само че при касационната тъжба Върховният административен съд анулира решението на Административен съд - София град и постановява решение, с което анулира отхвърли на консулството в Истанбул.

За нас беше редно и правилно консулът да извърши правосъдното решение и да даде виза. Опитах се при следващи претенции за виза, при които той още веднъж получава отвод, да направя срещи с шефа на Агенция " Национална сигурност ", с цел да се опитам да схвана на какво се дължи недопускането.

Раздялата на фамилията носи прочувствени и имуществени вреди. Не получих за жал подпомагане от Агенция " Национална сигурност " и аз от правна страна си слагам въпроса задоволително съображение ли е извода на организацията за отвод, в случай, че ние сме изправени пред алтернативата на несъблюдение на правосъдно решение, което в действителност е криминализирано действие по Наказателен кодекс на РБългария. За страдание на всички инстанции в страната ние не успяхме да създадем пробив и евентуално Радослава ще пази ползите си в Европейския съд по правата на индивида, тъй като се касае за тежко нарушени права и то без съображение. 

Нейният брачен партньор е имал краткотрайно престояване в страната и през това време той поникакъв метод не е бил в погледа на службите,в това число и на ДА " Национална сигурност ". Няма никаква логичност за времето, в което е бил отвън страната, да е насъбрано нещо ново, което да го прави опасност за националната сигурност. Що се отнася до това какъв брой време би лишило разглеждането на делото от Европейския съд, смятам, че това е дело, което ще се гледа превилегировано, което не значи, че темповете са доста бързи, само че има положителни благоприятни условия до няколко месеца да има изговаряне на Европейски Съюз по допускането на проблема и насрочването му всъщност.

През този интервал за жалост, е доста евентуално срокът на документите, с които разполага лицето, да са изтекли и да би трябвало да се вадят на ново документи освен за входна виза, а и за неговия статут на краткотрайно или непрекъснато пребиваващ в страната ", изясни юрист Свинаров.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР