Майчината кърма подпомага антивирусната защита на бебето и при наличие

...
Майчината кърма подпомага антивирусната защита на бебето и при наличие
Коментари Харесай

Безплатни консултации по кърмене в УМБАЛ „Свети Георги“

Майчината кърма подкрепя антивирусната отбрана на бебето и при съществуване на антитела против КОВИД-19 в нея, тя може да се окаже защитна преграда за новороденото и към коронавирусна зараза. Това изказване на международни учени е още една причина да се подтиква естественото хранене при дребните деца, приканват експертите от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив.

Как бебетата елементарно да стартират да сучат, какви са преимуществата на майчиното мляко пред изкуственото хранене – отговори на тези въпроси и още доста самостоятелни на практика препоръки ще получат майките по време на безплатните съвещания, които провежда Клиниката по АГ. Те ще се правят на място в лечебното звено сред 10.30 и 12.30 часа от акушерките Дора Мрянова, Адела Петрова и Блага Байлова. Започват от понеделник, 2 август, и ще продължат до петък в това число в Клиниката по АГ, на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „ Пещерско шосе “ 66. Телефонът за контакти е 032 602 830.

С тази самодейност Клиниката по акушерство и гинекология ще означи Световната седмица на кърменето, която обичайно се организира при започване на месец август.

„ Кърменето е натурален развой, който носи изгоди и на бебето, и на майката “, разяснява Блага Байлова, която е старша акушерка на Отделението по неонатология към Клиниката по АГ. Майчиното мляко съдържа стотици антивирусни биоактивни съставни елементи. Изобилието от антимикробни и имуномодулиращи молекули в него подкрепя противовирусната отбрана на нерзялата имунна система на новородените. Храненето с кърма съставлява персонализирана уникалност за всяко бебе – дава отговор на самостоятелните потребности на неговия организъм съгласно генетичните особености, околната среда и сезонни промени, изясняват специалистите от клиниката.

Подпомагане на физическото и познавателното развиване на новородените, снижаването на риска от ушни инфекции и по-редките стомашни разстройства и диарии са измежду потвърдените изгоди за бебетата от кърмата.

Майките също не са подминати от удобните резултати, съпровождащи естественото хранене. Кърмачките по-лесно възстановяват телесното си тегло. Това се реализира при изискване, че хранят с млякото си своите деца в продължение на най-малко 6 месеца, посочи старша акушерка Блага Байлова. Кърменето понижава кървенето след раждане и подкрепя свиването на матката. Доказано е, че намалява риска от рак на матката и на гърдата.

Консултатните по кърмене от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив предлагат новородените да бъдат хранени с майчино мляко най-малко до 6-ия месец. Това наставление е измежду стандартите на Световната здравна организация. Кърменето може да продължи до 2-рата година на детето, като в това време в менюто му се включи и смесена храна, изясняват специалистите.

Процесът на кърмене е от голямо значение също и за психо-емоционалното развиване на детето. „ Не на последно място естественият метод на хранене има и стопански резултат, изразяващ се в икономисване на средства от домашния бюджет за изкуствени бебешки храни “, разяснява старша акушерка Блага Байлова.

117 бебета са проплакали в Клиниката по акушерство и гинекология през месец юли. Това е най-големият брой раждания от началото на годината. Традиционно през юли и август в лечебното звено на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив има най-вече раждания. До момента от началото на годината са родени 751 бебета. През 2020 година техният брой беше 1600, прецизираха от Клиниката по АГ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР