Мая, която БСП изгони, а ГЕРБ подкрепи - така се

...
Мая, която БСП изгони, а ГЕРБ подкрепи - така се
Коментари Харесай

Коя е Мая Манолова

Мая, която Българска социалистическа партия изгони, а ГЕРБ поддържа " - по този начин се изрече министър председателят Бойко Борисов за претендента за кмет на София Мая Манолова през седмицата и даде да се разбере, че през октомври 2015г. тя е станала омбудсман с поддръжката на ГЕРБ, а властта през идващите години е направила всичко, което е поискала.

Преди да прекъсне политическата си кариера официално Манолова постоянно влизаше в обществени словесни конфликти с Борисов, а по-късно двамата очевидно са водили потребен разговор - излиза наяве от изявленията им в последните дни. Сега някогашният народен представител влиза в борба, в която желае да " отвоюва столицата " от ГЕРБ и споделя, че измененията постоянно са тръгвали от София.

С тази поръчка във вторник тя подаде оставка като омбудсман. За четири години като публичен бранител Манолова регистрира хиляди прегледани тъжби , стотици приемни из страната (за някои от които пътува с влак).

Жената, която в миналото наречече митингите против Орешарски нова форма на краткотрайна претовареност, през последните години поддържа десетки митинги, като в последните месеци стана изключително дейна и в митингите в столицата против застрояване, противозаконни градежи и други. Протест и значима идея, с която се ангажира беше и тази на майките на деца с увреждания, поради които бяха признати редица законови промени. Други законодателни начинания на Манолова още отлежават в Народното събрание. Тя се включи и в недоволството против застрояването по морето това лято, което в този момент дава като образец, че има общи дела и с десните.

 Като омбудсман Манолова е подкрепяла разнообразни митинги.
© Велко Ангелов

Като омбудсман Манолова е подкрепяла разнообразни митинги.

Зад кандидатурата й за кмет публично застана пъстър предприемчив комитет, само че тя ще получи и поддръжката на Българска социалистическа партия. През 2014 година Манолова влезе в конфликт за мястото на ръководител на партията, което обаче завоюва Михаил Миков и тя се преориентира към друга кариера. По неофициална информация през 2016 година измежду социалистите е имало отзиви, че Манолова би трябвало да е претендент за президент, само че водачът Корнелия Нинова е отказала. Сега обаче персоналният спор сред двете наподобява замразен.

" Не съм сестра Галева "

За първи път Мая Манолова, която е юрист в Кюстендил, е определена за народен представител от Българска социалистическа партия по времето на тройната коалиция (2005г.). Тогава е свързвана с дупнишките предприемачи Пламен Галев и Ангел Христов, така наречен братя Галеви, които от години са в неопределеност. След фотография, на която театралничи сред двамата, я назовават " сестра Галева ". " Не съм сестра Галева. Нямам нищо общо с братя Галеви, познавам ги дотолкоз, доколкото съм обвързвана с всички хора в моя изборен регион – Кюстендилския ", изясни преди години Мая Манолова. Преди три седмици пред " Дневник " тя съобщи, че фотографията е монтаж.

" Костинбродската спекулация ", както е прочут абсурдът с в допълнение напечатаните бюлетини за парламентарните избори през 2013 година в печатницата в Костинброд, също е компромат, който може да се извади против Манолова. Като претендент за народен представител от Българска социалистическа партия тя подава сигнала за бюлетините в прокуратурата, след което в деня за размисъл се стига до партийна и медийна нервност, че изборите ще бъдат фалшифицирани. Накрая съдът не откри доказателства за закононарушение, няма и социологически измерител по какъв начин абсурдът се е отразил на гласуването на идващия ден, само че Борисов и ГЕРБ считат, че това е повлияло на резултата им (97 депутати) и даже желаеха анулиране на изборите. Сега Манолова насочва да си напомним ролята на прокуратурата, която даде конференция и нейното въздействие върху случая.

 За 10 години парламентарната кариера Манолова стигна до зам.-председател на Народното събрание по време на ръководството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
© Анелия Николова

За 10 години парламентарната кариера Манолова стигна до зам.-председател на Народното събрание по време на ръководството на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

По време на кабинета " Орешарски ", Манолова беше зам.-председател на Народното събрание. По нейна концепция Народното събрание сътвори комисия за взаимоотношение с гражданското общество, която тя оглави. Това беше третият й мандат (макар и единствено едногодишен) като народен представител. Преди това Манолова има още два мандата, като във втория (между 2009г. и 2013г.) беше изключително дейна в измененията, свързани с изборното законодателство.

" Аз предложих Пеевски "

Като част от управлението на 42-ия парламент и основно тогава лице в Българска социалистическа партия Манолова поддържа Делян Пеевски за началник на ДАНС и първа пое отговорността. " Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски и се успокойте. Ако това ще внесе успокоение във вашите неспокойни журналистически души, аз съм индивидът ", съобщи тя три месеца след несполучливия избор, довел до катаклизми в ръководството и гражданско неодобрение, изразяващо се в рекордно продължителни митинги. Манолова беше и от депутатите, които се спираха в опит да приказват с протестиращите пред Народното събрание.

Тази седмица тя изясни, че от 2014 в Народното събрание не е виждала Пеевски.

 Преди да стане омбудсман, Манолова постоянно се е определяла като партиен човек.
© Юлия Лазарова

Преди да стане омбудсман, Манолова постоянно се е определяла като партиен човек.

Макар не постоянно да е одобрявала дейностите на кабинета " Орешарски " като партиен човек постоянно защитаваше политиката му , даже решенията да са били под въздействие на Движение за права и свободи. Тя даже твърдеше: " Ако държавното управление може да бъде подложено на критика за нещо, то това са неговите медийни изяви ".

Фактологично

За феновете на този вид информация - Манолова е зодия Телец (4 май 1965г.). Учила е в родния си град Кюстендил, а висшето й обучение (според биографичната информация в Уикипедия) първо е следвала история в Москва, а по-късно приключва стопанска система и право в УНСС. Затова по специалност се показва като икономист и правист, а за работата си на омбудсман беше обяснила, че е като " арменският поп ". Имала е процедура на юрист, която стартира от Кюстендил. Вторият брачен партньор на Манолова е депутатът от Българска социалистическа партия и по-късно министър на защитата в държавното управление на Орешарски - Ангел Найденов. От първия си брак има щерка.

 Мая Манолова има втори брак с някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Ангел Найденов.
© Юлия Лазарова

Мая Манолова има втори брак с някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Ангел Найденов.

Тя става член на локалната организация на Българска социалистическа партия в граничната 1989 година, а на идната получава партийната си брошура. Заради ролята на омбудсман, Манолова се отхвърля от партийното участие преди четири години.

В Българска социалистическа партия тя имаше имиджа на " острие на партията ", поради острия и язвителен език изключително към опозиционните партии, а сътрудниците й я назоваха " мъжко момиче " и " пич ". В партията Манолова не можеше да бъде отнесена към съответно лоби, само че беше в положителни връзки със Сергей Станишев, а се знае, че фамилно поддържа връзки с президента Георги Първанов.

През май 2017г. около абсурда за загадка среща в ЦУМ в кабинета на Георги Гергов сред Сотир Цацаров и Сашо Дончев, Корнелия Нинова съобщи, че е била в този кабинет на срещи (отделни) с Мая Манолова за разискване на кандидатурите за президент и със Слави Трифонов за неговия референдум. Манолова разгласи, че са я викали, с цел да се отдръпна от президентската конкуренция.

Една от въпросителните дали Слави Трифонов ще поддържа Манолова за кмет към момента не е дефинитивно отпаднала, а в последните месеци вървяха разнообразни клюки.

 Мая Манолова като омбудман на среща с екипа на Слави Трифонов. Засега не е известно дали той ще я поддържа за кмет.
© Юлия Лазарова

Мая Манолова като омбудман на среща с екипа на Слави Трифонов. Засега не е известно дали той ще я поддържа за кмет.

Затова пък на оповестяването на инициативния й комитет, изненадващо стана ясно, че е добър другар с рап-изпълнителя Криско. Той има дует със Слави Трифонов - " Гледай по какъв начин се прави " с рефрена -

" Ляв, десен - гледай по какъв начин се прави джан джун... "

След 15 години социалистическа кариера (Манолова стартира от регионален водач на партията в Кюстендил), тя с право е считана за лява. Работата й на публичен бранител също я приближава до левите и обществени хрумвания, макар че категориите в България са съществено размити от политическото статукво.

Какви са политическите възгледи на Мая Манолова сега, тя не е коментирала, само че доста държи на етикета " самостоятелен " или " цивилен " претендент.

В борбата за София и изключително на балотаж, обаче ще се опита да притегли десни и всевъзможни анти-ГЕРБ гласове, с цел да завоюва. Според неофициални информации тя даже е водила предварителни диалози с Демократична България за това. В обясненията си, че не дели нищо на ляво и дясно към този момент е неубедителна с причини като този, че няма значение дали се спъваш на левия или десния тротоар в София. И настойчиво заобикаля съответен отговор за идната поддръжка от Българска социалистическа партия.

В изявление пред БиТиВи съобщи, че е правила неточности и е заставала зад дела, които са се оказали нечисти. А в изявление пред " Капитал " твърди, че е подготвена да преразглежда и скапва контракти на компании, свързвани с Христо Ковачки (За " Топлофикация " ), Румен Гайтански-Вълка (за боклука), Маргините, както и за лифтовете на Витоша.

Манолова има или е усвоила едно значимо умеене за политическа кариера - да можеш да приказваш или да се договориш, с който би трябвало в съответния миг (като с Борисов за омбудсман). Кариерата й демонстрира много опортюнистични ходове. Сега тя енергично отхвърля, че зад нея не стои никакъв кръг на олигарси и партиен другарски кръг и ще прави акцията с дарения от жителите и персонални средства.

Влиза в кметските избори със поръчката, че смяната стартира от София, само че отхвърля че ще прави партия и разгласи, че няма да поддържа претенденти на други места. Дали има упоритости за по-висок пост следва да разберем. Част от отговора ще е в резултата от изборите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (73)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР