Масовото ваксиниране в кратък срок е сложна задача, в която

...
Масовото ваксиниране в кратък срок е сложна задача, в която
Коментари Харесай

Д-р Кацаров: Не е нужно да се ваксинира цялото население

Масовото имунизиране в къс период е комплицирана задача, в която би трябвало да се провежда цялата здравна система. Това съобщи доктор Стойчо Кацаров, Център за отбрана правата в опазването на здравето. Той означи, че не е належащо имунизиране на цялото население - задачата е преболедувалите и ваксинираните да доближат 60-70% от популацията, с цел да се построи имунитет.
Кацаров означи, че у нас няма изясненост какъв брой хора са преболедували Covid-19 и надлежно не е належащо да са имунизират, защото огромна част от популацията не е тествано, а до неотдавна единствено PCR пробата беше доказателство за прекарана зараза.

“Освен това ние не знаем и какъв е действителният брой на заразените”, посочи Кацаров пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Ако съдим по PCR тестванията, към шест милиона души не са прекарали вируса у нас. След като извадим децата от тази численост, остават над четири милиона души - извънредно сериозен проблем е толкоз доста хора да се имунизират в къси срокове”, изясни лекарят.

Но в случай че преболедувалите не могат да изградят дълготраен имунитет, по този начин ще е и при имунизираните, добави той.

Кацаров разяснява и положението на здравната система у нас. " Covid-19 извади на показ всички дефекти на здравната система. Видя се, че тя не може да се оправи с рецесия като тази, която имаме в момента”, сподели още лекарят.

Според него лимитираният достъп до медицинските заведения и лица в изискванията на пандемия ще докара до нараснала заболяваемост и смъртност от други заболявания, като резултатите ще се усетят през идващите няколко години.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР