Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на

...
Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на
Коментари Харесай

Около 20% от българите смятат, че короновирусът е шумотевица

Масовото схващане във връзка с ковид към този момент демонстрира белези на нормализация. Паниката продължава да понижава, а останалите страхове по-скоро към този момент се откриват в избрани рамки и губят предходната динамичност. Цялостната оценка за ограниченията, които властта е взела в последните два месеца, е висока. Високи, въпреки и без нов растеж, са страховете и неприятните равносметки за приходите. Това са заключения и хипотези от седмата вълна на експресен телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “ по отношение на ковид. Изследването е било извършено сред 15 и 18 май.
Продължава да спада делът на паническите реакции във връзка с ковид и на хората, които одобряват, че това е смъртоносна заплаха и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял е 17% в края на май, а през март и април е бил 22-24%.
Едновременно с това, дяловете на тревожната и спокойната реакция демонстрират признаци на определяне на избрани нива. Делът на хората, които одобряват, че коронавирусът е рисков, само че въпреки всичко е единствено мощен грип, стопира плавния си спад и в края на май остава в диапазона към 60%. 
Делът на тези, които считат, че това не е сериозна заплаха и е на първо място шумотевица, стопира растежа си и остава да се колебае към 20%. Има и дребен % колебаещи се.
Изглежда, че паниката след края на изключителното състояние и по-строгите ограничения за социална изолираност остава, само че заплахата е към този момент по-трезво оценена и картината на всеобщото схващане изкристализира, след динамичността преди този момент.
61% намират ограниченията на властта против ковид за задоволителни, 29% – за прекомерни и 9% – за незадоволителни. Има и малко на брой колебаещи се. 86% от интервюираните пък считат, че България се оправя относително добре с епидемията на фона на другите европейски страни.Мнозинство от 75% от респондентите има вяра, че решението за въвеждане на изключително състояние в страната беше належащо. Малко над една пета (21%) от запитаните го намират за излишно. Останалите не могат да преценяват.Растат и упованията за постепенна нормализация и завръщане към нормалния темп на живот в страната. Близо две трети от запитаните българи имат вяра, че до края на годината животът в страната последователно ще се възстановява. 30% са по-скоро скептични, че ще се върнем към „ нормалността “ до края на 2020 година, а 5% от запитаните не могат да преценяват.
51% от българите считат, че рестриктивните мерки за пътешестване в чужбина към този момент би трябвало да отпаднат. 41% не са съгласни. Останалите се затрудняват да отговорят.
Тревогата за приходите също остава на равнищата, регистрирани в последните седмици. 45% от българите в този момент споделят, че приходите им са намалели вследствие на рецесията.
Запазва се и делът на българите, които споделят, че са изгубили работното си място поради рецесията – 10% в този момент. Този дял беше същият и при започване на май. А преди два месеца стартира от 3%.
9% чакат да изгубят своето работно място. 7% в този момент настояват, че са спрели да заплащат заеми, а 3% – лизинги. С понижено работно време споделят, че са 15%.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР