Масови безредици, палежи и сблъсъци с полицията - всичко това

...
Масови безредици, палежи и сблъсъци с полицията - всичко това
Коментари Харесай

Заради пенсионната реформа Франция предаде собствената си история

Масови вълнения, палежи и конфликти с полицията - всичко това се случи в петък вечер в най-големите градове на Франция. Така французите стачкуваха против шокиращото решение на държавното управление - да вдигне възрастта за пенсиониране без разрешението на Народното събрание. Оказва се, че античната френска народна власт разрешава това – и то изцяло законно. Как по този начин?

Шок, скандал, комплициране царят във Франция. Лидерите и висшите функционери на опозиционните партии редят един от различен по-остри мнения.

" Това е срам за демокрацията ", сподели водачът на комунистите Фабиен Русел. „ Това е персонален неуспех на Еманюел Макрон “, сподели Марин Льо Пен. „ Правителството очерни своята промяна “, повтори водачът на републиканците Ерик Сиоти.

Работата е там, че френското държавно управление прокара омразната от хората пенсионна промяна, която покачва възрастта за пенсиониране с две години. За задачата беше употребена малка врата в конституцията - по този начин нареченият член 49.3, който разрешава на държавното управление да приема закони, без да ги подлага на гласоподаване в Народното събрание. Да, толкоз просто и демократично: желаеха и го одобриха. Без парламент, просто с решение на изпълнителната власт.

Още в четвъртък сутринта френските медии претегляха възможностите за нов пенсионен закон, против който стачкува съвсем цяла Франция. Ще мине ли или не? Перспективите бяха оценени доста трезво. Ако Народното събрание отхвърли промяната, всичко е свършено.

Да, теоретично би било допустимо планът да се дообработи и след известно време да се сервира още веднъж за гласоподаване, само че самичък по себе си той щеше да е към този момент злепоставен по начало и нямаше да има гаранции, че щеше да бъде признат в модифициран тип. Затова не можеше да се окаже в обстановка Народното събрание да гласоподава срещу.

„ Би било злополука, само че е невероятно “, сподели покровител на Макрон, който умно избра да не бъде назван. Тъй като промяната е импортирана за утвърждение в Народното събрание, това значи, че държавното управление е било решително, че тя ще мине. Французите са практична нация, избират да не губят време за това, което е обречено на неуспех.

Съвсем неотдавна френският министър председател Елизабет Борн твърдеше, че „ в това Народно заседание болшинството е с нас “. Изявленията на мадам Борн обаче би трябвало да се разделят на хиляда, както изявленията на всеки различен политик.

Разбира се, тя би желала промяната да бъде утвърдена, най-малко с минимално болшинство. Такъв сюжет присъстваше в оптимистичните прогнози. Мнозина допускаха, че държавното управление ще може да обезпечи нужната поддръжка. Че преимуществото ще е минимално, само че задоволително, с цел да разгласят, че откакто народните представители са дали своят вот за промяната, то тъкмо тези хора няма какво да клатят лодката - могат единствено да одобряват неизбежното.

В последна сметка обаче народните представители бяха подценени. Още откакто промяната беше оповестена за призната без гласоподаване, Елизабет Борн призна, че е пробвала всички способи, с цел да завоюва неуверените депутати. Тя обаче не съумя да събере парламентарно болшинство, което да гласоподава закона и да разреши да се резервира фасада на народна власт.

Тъй като беше заложено прекалено много и беше невероятно да се загуби, държавното управление пое по третия път, употребявайки упоменатия член 49.3. Що е то? 49.3 е член от френската конституция от 1958 година, който гласи, че по въпроси, свързани с финансите или финансирането на обществената сфера, държавното управление има право да поеме цялостна отговорност пред Народното събрание. Тоест да се одобри нужния закон, без да се прибягва до гласоподаване, а единствено да се сложи Парламента пред приключен факт.

Разбира се, тази процедура има своите ограничавания. Законът се смята за признат, в случай че в границите на идващите 24 часа Народното събрание не гласоподава избор на съмнение на държавното управление, за който по-късно мнозинствотоще гласоподава.В този случай държавното управление ще падне, а към този момент доста депутати приканват за избор на съмнение към кабинета на Борн.

Изглежда, че по-лесното е да изгонят нея и другите министри и да се защитят правата на народа. Тук обаче, както се споделя, удариха на камък, тъй като Макрон има още един закон в запас - за правото да разпуска Народното събрание, както той недвусмислено заплаши. Не може да се шегувате с бъдещето на страната “, сподели президентът.

Но това са единствено думи, само че на процедура се оказва, че Франция потъпква личните си правила. В края на краищата, френският мъдрец Монтескьо е този, който измисля самата идея за разделянето на управляващите. Той упорства, че страната се нуждае от разделяне на законодателната и изпълнителната власт, с цел да не изпадне в робия. Този принцип към този момент се смята за повсеместен за по този начин наречените демократични страни.

Реално, както се оказа, задоволително е да се откри малка врата на равнище конституция, с цел да се подценен, както народа, по този начин и законните му представители в Народното събрание. Правителството счита, че законът е нужен – и просто го афишира за признат.

Какво биха споделили западните водачи за Русия, в случай че всеки закон у нас, изключително толкоз фундаментален като повишението на възрастта за пенсиониране, беше въвеждан единствено с решение на държавното управление? Руското управление ще бъде упрекнато в тирания, в връщане към автокрацията и руските правила на ръководство, в нарушение на демокрацията. Но огромните западни медии просто мълчат за Франция. Все отново това е същинската народна власт.

Малко след оповестяването на приемането на промяната във Франция започнаха безредици. В Марсилия се викаха лозунги „ Долу страната, ченгетата и хазяите “, в Париж над 100 души бяха арестувани след конфликти с полицията и палежи, а профсъюзните водачи приканиха за нова обща стачка. Сигурно е разумно - откакто предходните стачки и демонстрации не доведоха до нищо, би трябвало да опитат още веднъж, тогава Макрон сигурно ще се засрами и ще се отдръпна.

Междувременно депутатите от разнообразни фракции ще изразят избор на съмнение към държавното управление, само че има колорит, който може доста да скапе всичко. Десницата не гласоподава за никакви оферти на левицата и противоположното. В тази обстановка е допустимо държавното управление на Борн освен да издържи, само че даже да успее да се укрепи. И съвсем несъмнено ще се опита да прокара някой различен превъзходен закон без гласоподаване.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР