Маслото от мак се добива от семената на едногодишното тревисто

...
Маслото от мак се добива от семената на едногодишното тревисто
Коментари Харесай

Ползи и приложение на маслото от мак

Маслото от мак се добива от семената на едногодишното тревисто растение мак, което вирее в места с сдържан и топъл климат, в това число и у нас. То се смята за едно от най-полезните растителни масла.

Лечебните му свойства са познати на човечеството още от антични времена. Има лек мирис и прелестен усет. Като хранителна добавка има удобен резултат за хора, които постоянно са подложени на мощен стрес или тежко физическо или прочувствено напрежение. Маслото от мак се употребява също и в козметичната област и при производството на парфюми.

В семената на мака има ниско наличие на опиати, само че при приготвянето на маслото те изцяло изчезват, по тази причина няма специфични забрани за култивирането и развъждането му в множеството страни.

Растението е необятно употребявано поради многото скъпи субстанции, които влизат в състава му. В по-големи количества участват калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк. Продуктите със наличието му работят за минимизиране на болката, оказват помощ при кашлица и бодърствуване, възстановяват действието на стомашно-чревните проблеми, лекуват мигрена, колики, жълтеница, хемороиди и други

 Маслото от мак оказва помощ при мигрена

Мастните киселини, които се съдържат в маслото усъвършенстват положението на кожата, ноктите и косата. Антиоксидантните свойства работят подмладяващо, като изглаждат бръчките и предотвратяват ранното стареене. Органичното студено пресовано масло може да се употребява върху нежна кожа в зоната към очите. Изключително уместно е и при сензитивната кожа на дребните деца.

Системното потребление на маски и масла, направени от семената му, възвръщат и възстановяват свежия цвят на кожата и покачват еластичността ѝ. Добавянето на маслото в разнообразни лечения предотвратява накъсването и възвръща косата по цялата дължина.

Минералите и витамините в състава на маслото от мак имат позитивен резултат върху прочувственото и общочовешко здраве. Те спомагат за стабилизирането на нервните процеси, предотвратяват психологичните разстройства, усъвършенстват настроението, оказват помощ на човек сполучливо да се оправи със стресови обстановки, с които се сблъсква всекидневно.

Значителното количество цинк в растението увелича устойчивостта на организма към разнообразни болести. Цинкът взе участие в репродукцията на белите кръвни кафези, като по този метод усъвършенства отбраната от бактерии и вируси.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР