Маслото от бял трън се нарича еликсир на младостта и

...
Маслото от бял трън се нарича еликсир на младостта и
Коментари Харесай

Масло от бял трън – Природното чудо за красива кожа и коса

Маслото от бял бодил се назовава балсам на младостта и се предлага за пиянство против разнообразни болести. Това не е единственото му приложение. Белият бодил се употребява в козметиката за грижа за кожата и косата, като най-ценните му свойства включват резултата срещу стареене. В тази публикация обясняваме по какъв начин работи чудното масло от бял бодил, по какъв начин да го употребявате и на какви резултати можете да разчитате.

Нови трендове в потреблението на разнообразни масла и растителни инфузии се появяват понякога в света на козметиката. Маслото от бял бодил не е нищо ново тук, тъй като от епохи се употребява в медицината за подкрепяне на лекуването на доста болести, в това число кожни, заради което се включва в доста козметични артикули. Поради високото наличие на витамин Е можете да го откриете най-вече в козметиката за зряла кожа, само че можете да посегнете и към чисто масло, което сполучливо да се нанася върху лицето и косата.

Какво е бял бодил?

Бял бодил (на латински Silybum marianum) е растение, произхождащо от Средиземноморието и други елементи на Европа. Днес се среща в съвсем всички краища на света. Расте диво по ливадите и постоянно се бърка с известния магарешки трън.

Как наподобява?

Достига височина до два метра и има присъщи лилави цветове и бодливи листа, върху които се виждат белезникави петна върху дебело стъбълце. Днес белият бодил е едно от най-важните лечебни растения, което се култивира в огромен мащаб.

Белият бодил е употребен като лечебно растение в древността, основно при болести на черния дроб и далака, както и при болести на пикочния мехур и жлъчните пътища. Използван е и като панацея за тресчица, алергични признаци и даже хемороиди.

Поради наличието на скъпи съставки белият бодил се употребява необятно в медицината за медицински цели, като тук се употребяват най-вече плодовете му. Плодовете на белия бодил са изключително богати на силимарин, който е комплекс от няколко субстанции (флавонолигнани) с натоварен антиоксидантен резултат.

Благодарение на него белият бодил демонстрира жлъчегонни, противовъзпалителни, регенериращи и детоксикиращи свойства, заради което се употребява за поддържане здравето на черния дроб и жлъчния мехур.

Освен това белият бодил съдържа етерични масла, витамин Е, растителни стероли и скъпо масло, богато на олеинова, палмитинова и въжена киселина с високи антиоксидантни свойства. Освен това имате флавоноиди, които забавят стареенето на клетките, както и витамини като K, C и захари, протеини, мазнини, фитостероли, танини и доста минерали.

Масло от бял бодил – свойства

Маслото от бял бодил е натурален източник на фосфолипиди, витамин Е, антиоксиданти и фитостероли. Благодарение на тях той има доста удобен резултат върху кожата, освен в подтекста на ежедневната грижа, само че и като лек за разнообразни болести. Маслото може да се употребява при кожни алергии, атопичен дерматит, обриви, изгаряния и даже мъчно заздравяващи рани.

Козметика с масло от бял бодил изключително подобаваща за хора с деликатна и повредена кожа, защото то я регенерира и укрепва.

Какви козметични свойства има маслото от бял бодил:

  • има противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства
    изсветлява обезцветяването и оказва помощ за понижаване на пигментните петна;
  • успокоява резултатите от слънчево изгаряне, да вземем за пример обезцветяване и кератоза;
  • омекотява твърдия епидермис, по тази причина се предлага при напукана кожа на петите или лактите;
  • форсира регенерацията и предизвиква бързото заздравяване;
  • усъвършенства стегнатостта на кожата и понижава бръчките;
  • понижава непотребния себум, което резервира кожата свежа за по-дълго време
    помага в битката с кожни екземи, признаци на акне и алергии;
  • поддържа вярното равнище на хидратация с помощта на наличието на омега киселини;
  • защищава кожата от свободните радикали.

Както към този момент споменахме, скъп съставен елемент на маслото от бял бодил е силимаринът, който постоянно се появява в подтекста на чернодробни болести, само че надали някой знае, че той също по този начин подкрепя клетъчната регенерация на кожата. Основно с помощта на него се усилва производството на колаген и еластин, с помощта на което кожата става по-еластична. Ето за какво, при положение на грижа за кожата, резултатът срещу стареене на маслото от бял бодил е изключително емфатичен.

Как да употребявате масло от бял бодил върху лицето си?

Време е да си отговорим на въпроса защо се употребява маслото от бял бодил в грижата за лицето и на каква кожа ще работи най-добре.

Маслото от бял бодил се предлага освен за зряла кожа (поради резултата си срещу стареене), само че и за мазна кожа, склонна към акне, защото оказва помощ в битката с несъвършенствата и възпаленията и контролира производството на себум. Маслото от бял бодил може да се употребява непосредствено върху кожата (тук би трябвало да се означи, че се всмуква добре), може да се употребява и като добавка към козметика.

Маслото от бял бодил се предлага при:

  • зряла кожа заради високото наличие на витамин Е, който забавя стареенето на кожата и усъвършенства нейната еластичност;
  • проблематична кожа, защото успокоява раздразнения и зачервявания;
  • склонна към акне кожа, тъй като има антибактериални свойства и изсветлява обезцветяването на акне;
  • сензитивна и алергична кожа заради успокояващия и регенериращ резултат.

Козметиката с бял бодил при постоянна приложимост усъвършенства положението на кожата. Преди всичко тя става по-стегната и еластична, придобива и приятна гладкост. Освен това маслото спомага за поддържане на оптимално равнище на хидратация на кожата, което е от значително значение за поддържане на юношески тип.

Начинът на потребление на масло от бял бодил върху лицето ви зависи от това какъв артикул или козметика избирате – би трябвало да следвате безусловно инструкциите, предоставени от производителя. Ако сте решили да употребявате чисто масло, можете да нанесете малко количество върху почистена кожа и да го оставите да престои, до момента в който се всмуква. Друг метод е да добавите масло към обичания си крем, с цел да засилите резултата му, което се предлага изключително през нощта.

Как да употребявате масло от бял бодил върху косата?

Маслото от бял бодил е освен чудесно средство за разнообразни кожни проблеми, само че и поддържа косата. Плодовете на белия бодил се състоят от 20% мастни киселини, най-вече линолова и олеинова киселини. И двете киселини основават филм върху кожата и косата, който ги защищава от загуба на вода, с помощта на което косата резервира своята мощ и искра. Освен тях в маслото ще намерите моно- и полиненаситени мастни киселини, минерални киселини и витамини, които са потребни за положението на скалпа и косата.

Маслото от бял бодил овлажнява и подхранва косата. Препоръчва се и при косопад, тъй като укрепва и подхранва луковиците, а също по този начин подтиква растежа на нова коса.

Начинът на потребление на масло от бял бодил върху косата е прочут на всеки фанатик, който се е докосвал до омазняване на косата. Най-добре е процедурата да се извърши вечер – нанасяте маслото, масажирате в скалпа и кичурите, покривате с шапка и сутринта измивате с внимателен шампоан.

Достатъчно е да повтаряте тази процедура два пъти седмично. Ако не разполагате с задоволително време, можете да нанесете маслото 30 минути преди измиване на косата като тип маска за коса. Можете също по този начин да добавите малко масло към серума за краища или балсами (за предпочитане за изплакване).

Как и къде да съхранявате маслото от бял бодил?

Сега, откакто знаете какви са свойствата и предназначението на белия бодил, си коства да разберете и къде да съхранявате маслото от бял бодил и може ли да се съхранява в ледник? Отговорът тук е елементарен: дръжте маслото от бял бодил в ледник при 4 до 10 градуса по Целзий. Най-добре е да го поставите на някой от рафтовете на вратата на хладилника.

Преди първото отваряне изискванията за предпазване са същите като за сходни артикули, т.е маслото би трябвало да се съхранява на хладно и изсъхнало място, надалеч от светлина; някои предлагат да го поставите в хладилника незабавно откакто го купите. Що се отнася до периода на валидност, той нормално е 6 месеца от производството, без значение от датата на отваряне. Обърнете особено внимание на съхраняването на маслото в тъмна и стъклена бутилка.

Масло от бял за красива кожа и коса – обобщение

Маслото от бял бодил в грижа може да се употребява върху лицето, шията и деколтето; независимо като маслен серум и като добавка към маски, кремове, балсами за коса. Успешно се употребява и за масаж, тъй като обезпечава вярното плъзгане, като в същото време идеално овлажнява и подхранва кожата. Също по този начин си коства да посегнете към маслото от бял бодил, когато имате слаби и чупещи се нокти.

Удивителните свойства на маслото от бял бодил се дължат на наличието на EFA, натурален силимарин и минерали като селен, цинк и мед. Козметиката с бял бодил се предлага изключително за суха, мазна, склонна към акне и зряла кожа, защото белият бодил съвършено овлажнява, контролира работата на мастните жлези и забавя процеса на стареене. В случай, че го употребявате за коса, то ще придаде искра и ще помогне за понижаване на несъразмерния косопад.

Така че, в случай че обичате да експериментирате с натурални масла, проверете по какъв начин маслото от бял бодил ще подейства върху кожата и косата ви.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР