Масирана акция за продажбата на райски газ започва от днес.

...
Масирана акция за продажбата на райски газ започва от днес.
Коментари Харесай

Започва масирана акция за продажбата на райски газ

Масирана акция за продажбата на божествен газ стартира от през днешния ден. Комисията за отбрана на потребителите ще ревизира заведения, питейни заведения и в обществените мрежи за продажба на божествен газ. Това разгласи във вторник министърът на стопанската система и промишлеността в оставка Корнелия Нинова на ексклузивен брифинг.

Повод станаха импортираните от омбудсмана в Народното събрание оферти за възбрана на приложимост и продажба на божествен газ измежду деца.

„ Законопроектът има за цел да се предотврати всеобщото разпространяване и приложимост от малолетни лица на диазотен оксид, прочут като „ божествен газ “, който се продава свободно и легално и е изключително настоящ измежду малолетните “, написа проф. Ковачева в претекстовете към законопроекта.

По сигнали и тъжби на родители до омбудсмана, райският газ редовно се използва в нощни заведения и клубове, а съгласно водещи лекари педиатри, е доста рисков при композиция с алкохол или опиати.

„ Основната заплаха е, че райския газ основава нереална визия за действителността, като след неговата приложимост има опасности за осъществяване на рутинни дейности - вървене, качване на стълби. Лицата, които са го използвали са рискови освен за себе си, само че и за близките. Има заплаха от халюцинации и изпадане в неуравновесеност, даже и води до тласък за самоубийство. Събрани са данни за положение на мощен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ въздейства върху имунната система и може да докара до изострен дефицит на О2 към органите “, аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева добавя, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, в това число недъгавост на гръбначния дирек.

„ Това е сериозен проблем, който би трябвало да бъде решен на законодателно равнище. Вече има редица страни, които са отчели рисковете при използването на райския газ и са подхванали дейности, които лимитират продажбата му.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР