Мащабен ремонт започва съвсем скоро в Центъра за временно настаняване

...
Мащабен ремонт започва съвсем скоро в Центъра за временно настаняване
Коментари Харесай

Мащабен ремонт в Центъра за бездомни започва до дни

Мащабен ремонт стартира напълно скоро в Центъра за краткотрайно настаняване на бездомни в Пазарджик, заяви шефката на общинската дирекция „ Социални действия “ Димитрия Церова. Строителните действия са били планувани за друго време, само че забавени документи отсрочили началото им.

Въпреки това обаче няма да бъдат оставени хора без заслон, увери Церова. Центърът разполага с 8 места – по 4 за мъже и дами. Половината от тях все още са заети, само че със студовете се чака напор от искащи. Никой от тях няма да бъде оставен на произвола, само че в общественото заведение ще се подслоняват единствено най-нуждаещите се. Предстои среща със чиновниците на „ Социално подкрепяне “, които ще бъдат инструктирани по време на обходите си на терен да търсят и различни разновидности за бездомниците – някои от тях имат синове, дъщери, други близки или другари, които биха могли да ги приютят за най-студените зимни месеци.

„ Обстановката там е доста зле и ремонтът е належащ, значимо е да се направи колкото може по-бързо, споделя Цеова. През това време ще бъде проведено друго различно помещение за банкет на нуждаещите се. Дофинансирането ще поеме общината “.

Издръжката на центъра от страната е доста ниска, отпусканата сума не стига даже за заплатите на личния състав. От лятото на тази година се наложи общинските съветници да провиснал още 10 000 лв., защото услугата е единствено заслон. Не е планувано обаче изхранване, медикаменти, памперси и други консумативи за болните, разноски за персонални документи на тези, които нямат. Именно за това са спомагателните пари, които с течение на времето също се оказали незадоволителни, тъй че се разчита и на поддръжка от общинския бюджет.

Защо се явява толкоз огромна разлика? По предписание общественото заведение е за краткотрайно настаняване за период до 3 месеца на хора, изпаднали в затруднено състояние. Реално обаче се употребява и като подслон, което не е вярно, само че човещината го изисква. Често лечебните заведения препращат към него изписани след привършване на клиничната пътека пациенти без близки. Често тези хора се постанова дълго да бъдат лекувани, без да имат осигуровки. Не е необичайност да са и без персонални документи – вадят им се нови, с цел да може да употребяват обществени услуги от страната. Всичко това са разноски, а не са планувани в услугата.

Миналата година също се наложило да се провеждат спомагателни пространства, тъй като искащите да бъдат приютени били доста повече от местата. При потенциал на центъра от 8 души били прибрани 20. Не можем да оставим човек да мръзне на улицата, споделя Церова.

Всяка поддръжка е добре пристигнала, добавя тя. Ако някой има предпочитание, може да помогне на тези хора, още повече, че идва Коледа. Бихме приели храна, артикули, непокътнати и годни за носене облекла, чаршафи, памперси, консумативи за заболели. Общината оказва помощ доста, само че тези неща в никакъв случай не са допълнително.

През идната година общината възнамерява да разкрие и подслон, и приют за лежащо заболели. И двете обществени заведения ще бъдат с по 30 места. Дотогава обаче бездомните могат да разчитат единствено на Центъра за краткотрайно настаняване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР