Машините за гласуване не са оборудвани с необходимите функции за

...
Машините за гласуване не са оборудвани с необходимите функции за
Коментари Харесай

Международните наблюдатели: Необходими са подобрения в изборното законодателство и процедури

Машините за гласоподаване не са оборудвани с нужните функционалности за досегаемост

Основните права на гласоподавателите бяха спазени, макар че обвиняванията в пазаруване на гласове и оказван напън повлияха отрицателно на части от изборния развой. Това разясниха на конференция интернационалните наблюдаващи, наблюдавали провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 октомври. 

Въпреки късното начало на подготовката и ограничавания механически и административен потенциал на изборната администрация, изборите бяха проведени съответно, сочат предварителните изводи на наблюдаващите, които бяха показани пред медиите. 

„ Докато доста аспекти от изборния развой протекоха безпрепятствено, видно е, че са нужни усъвършенствания в изборното законодателство и процедури “, сподели Нина Суомалайнен, началник на задачата за оценка на изборите към Службата за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ). 

Според предварителната оценка на наблюдаващите на вота, машините за гласоподаване не са оборудвани с нужните функционалности за досегаемост, тъй че дадат опция на гласоподаватели с избрани усложнения да гласоподават без значение. Законът не урежда и въпроса за възможни несъответствия сред машинното и ръчното броене, се показва още в показаните изводи. 

„ Изглежда, че е нужен политически компромис, с цел да се обезпечи дълготрайната непоклатимост в България “, счита Торхилдур Сунна Иварсдотир, заместник-ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Според нея относително ниската изборна интензивност, която демонстрираха българските гласоподаватели през вчерашния ден, демонстрира, че ще бъде отговорност на новоизбраните парламентаристи да възстановят доверието на гласоподавателите. 

Участниците в изборите можеха свободно да организират своята акция в изборна среда, която се характеризираше с отмалялост на гласоподавателите след три предварителни избора за по-малко от две години. Кампанията беше конкурентна, с необятен кръг участници, представящи разнообразни позиции. Въпреки това тонът сред партиите беше постоянно отрицателен и белязан от взаимни обвинявания в корупция и непозволени дейности, означават още наблюдаващите в предварителната си оценка. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР