Марс все пак продължава да бъде най-интригуващата планета в нашата

...
Марс все пак продължава да бъде най-интригуващата планета в нашата
Коментари Харесай

През 2017-а Марс ще се вижда най-ясно през април

Марс въпреки всичко продължава да бъде най-интригуващата планета в нашата вселена и това няма да се промени скоро, защото занапред предстоят най-големите разкрития за Червената планета. Възможността там да се култивират картофи и да има вода, е единствено началото, уверен е Никола Петров, астрофизик и шеф на НАО Рожен. “Между 2 и 5 април Марс ще е покрай хоризонта, което основава предпоставки за наблюдението му, а също така и Луната ще бъде в първа четвърт и ще нараства след своето новолуние, допълвайки хубостта на нощното небе. В края на април Марс може също да бъде следен, като тогава  ще бъде още по-ниско до хоризонта. През есента пък Марс ще се следи рано, преди изгрев-слънце на изток. В тези интервали чакаме много гости в Обсерваторията, а на 22-ри април ще посрещнем и децата, спечелили в акцията “Виж къде е Марс ”, споделя още Петров.

“Спечелването на посещаване в НАО Рожен от акцията “Виж къде е Марс ” е изненада, която несъмнено не сме очаквали. Детето е доста разгорещено от идното събитие, от срещата с галактическия свят и неговите секрети. Организацията е на извънредно високо равнище и към този момент нямаме самообладание ”, споделя Катя Папучиева, майка на 6-годишната Ивет.

Скорошни проучвания върху развиването на детското въображение сочат, че срещата с познанието за Вселената в ранна възраст оказва помощ на децата да развият чувство за нейната безкрайност и да оценят хубостта на галактическите обекти. В допълнение на това, тези знания играят и извънредно значима роля в построяването на ценностната им система, защото астрономията е една от дребното дисциплини, които не се базират на каквото и да било опълчване, а се базират на чисти обстоятелства. Това е и главната цел на акцията “Виж къде е Марс ” - да насърчи творчеството и въображението на малчуганите, като им даде опция да излязат на открито, измежду природата, и да научат скъпа информация за планетите и заобикалящата ни Вселена, показана им от първа ръка - от самия шеф на НАО Рожен господин Никола Петров.

“За мен ще е голямо наслаждение да се срещна с децата, да ги разведа из Обсерваторията, да им покажа нашия максимален телескоп - по какъв начин се движи той и по какъв начин се ръководи, да им предам част от своето знание за Вселената. Времето дава обещание да е хубаво, което значи, че можем да създадем разходка навън, в двора на астрономическия комплекс, където в непринудена конюнктура да си поговорим за всичко, обвързвано с Космоса, което ги вълнува и да се пробвам да отговоря на всичките им въпроси. Най-вълнуващо, несъмнено, си остава вечерното наблюдаване, когато пред нас ще се покаже магията на нощното небе ”, разкрива част от програмата на визитата шефът на НАО Рожен.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР