Мармаладът представлява гъсто сварената месеста част и сока от избраните

...
Мармаладът представлява гъсто сварената месеста част и сока от избраните
Коментари Харесай

Да си направим мармалад от шипки

Мармаладът съставлява гъсто сварената месеста част и сока от определените плодове. Той се подготвя със- или без захар. Обикновено се вари от един тип плод или от комбинацията на няколко.

При приготвянето на мармалад се употребяват най-много меките и презрелите плодчета. Употребяват се и полусмачкани. Преди да се употребяват, се отстраняват наранените и изгнили елементи, както и семената и семките.

Плодовата каша за приготвянето на мармалади се подготвя по два метода. Единият е, когато почистените и измити плодове се прекарат през машинка за месо. Другият вид е да се сварят задачите или нарязани плодове до омекване. Когато се поохладят, се прекарват през гевгир.

Мармаладите се варят най-бързо в разлати тави. Така изпаряването на водата се форсира и се подсигурява положителният усет и цвят на мармалада. По време на варенето се бърка непрестанно с дървена лопатка, с цел да се избегне загарянето.

 Шипки

Ето по какъв начин да си приготвите един от най-обичаните у нас мармалади - този от шипки:

Необходими артикули: 5 кг шипки, 1 кг захар, 4 л вода

Начин на подготвяне: Шипките се измиват, почистват от дръжките и черния цвят начело. Старателно се почистват от семките, като се разрязват на две. Когато всички са изчистени, се измиват още веднъж и се поставят в тенджера под налягане.

Шипките се заливат с 4 л вода или едвам ги покрие. Слагат се да заврят. Когато това стане, огънят се понижа. Оставят се по този начин за към час. Когато се сварят, се прецеждат през гевгир и се минават през решето, с цел да им се отстранят всички люспи. Получената каша би трябвало да има приблизително гъста консистенция.

Шипковата каша се слага в тенджера и към нея се прибавя захарта. Мармаладът се оставя да ври към 3 часа. През цялото време би трябвало да се следи да не загори и да се разбърква навреме. Мармаладът е подготвен, когато прави път след лъжицата, когато се бърка. Докато е още топъл, се разпределя в авансово готови буркани. Те се затварят усърдно, само че не се стерилизират.

От пет кг шипки би трябвало да се получи към два кг мармалад от шипки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР