Тъжно и страшно е да гледаме празните стаи и дворове

...
Тъжно и страшно е да гледаме празните стаи и дворове
Коментари Харесай

Доц. Медиха Хамза: Днес университетите са празни, българското висше образование стачкува

" Тъжно и ужасно е да гледаме празните стаи и дворове на университетите във Варна. Но с изключение на тъжно, е обидно. “
В позиция на Съвета на ректорите е декларирано, че причина университетските институции през днешния ден да останат със затворени порти е обществото да разбере, че митингът не е за заплати, а против потъпкването и слагането в ъгъла на значимостта на образованието и науката.

Повод за днешните протестни дейности в 44 висши учебни заведения у нас е отводът на държавното управление да съблюдава Закона за висшето обучение (ЗВО). Вносители на измененията в ЗВО бяха депутатът от СДС-Варна доцент доктор Медиха Хамза и сътрудниците ѝ от парламентарната група ГЕРБ-СДС.

Ето какво сподели пред ДНЕС+ претендентът за депутат:

" Тъжно и ужасно е да гледаме празните стаи и дворове на университетите във Варна. Но с изключение на тъжно, е обидно. Академичната общественост в държавните висши учебни заведения не е формирана от хора, които до безспир безмълвно ще търпят. Днес българското висше обучение стачкува поради недостойното и надменно отношение към съществена национална полезност – образованието.

Смятам, че всички ние - и политиците, и обществото, сме им длъжници, тъй като сме били техни ученици. Нещо повече - срамно е, тъй като те стачкуват за потъпканото им достолепие.

Образованието е движещата мощ на страната.

Професията учител не е просто да си изчетеш лекцията и да си тръгнеш. Това е „ дълга писта “, която се грижи за образованието на всеки – от прекрачването на учебния предел, през гимназиалния курс и до дипломирането във висшите университетски степени, с цел да може човек да откри своята реализация в публичен и професионален проект.

Аз съм учител и стоя зад сътрудниците си, тъй като в една съвременна европейска страна, фрагментите във висшето обучение би трябвало да бъдат уважавани, а трудът им скъп. Развитието на висшето обучение е дело на младежите – студентите, докторантите и асистентите. Те са бъдещето ни, само че би трябвало в сегашното да имат спокойствието да развиват научния капацитет на страната. Висшето обучение дава фрагментите, които на следващия ден ще вземат решенията за развиването и ръководството на стопанската система, опазването на здравето, образованието и всички сфери на живота ни. Затова е значим всеки българин, който е получил или ще получи в бъдеще висша просветителна степен.

Днес висшите учебни заведения останаха затворени. Зад идеята висше обучение се сплотиха Съвета на ректорите, синдикалните организации на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, академичната общественост, интелектуалният и политически капацитет на страната, които са осъзнали, че образованието е основополагащ, безвъзвратен народен приоритет.

Протестът на висшите учебни заведения пази националните ползи на страната - на всеки един от нас! “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР