Българските власти са пратили списъци с антични предмети от колекцията

...
Българските власти са пратили списъци с антични предмети от колекцията
Коментари Харесай

Операция Орфей: България предлага на чужди държави антиките на Божков

Българските управляващи са пратили описи с антични предмети от сбирката на предприемача Васил Божков до няколко прилежащи страни, написа Mediapool. Целта е да се откри дали предметите не са били изкопани от тяхна територия.
Рано е да се каже дали това е първа крачка към вероятно разпределяне на предмети от сбирка, конфискувана през 2020 година от един от най-богатите българи. Сигурно е обаче, че информация е била изпратена, а от някои страни са постъпили и отговори.
Комуникацията се движи от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, а интервенцията е получила кодовото име " Орфей ". Списъците с описаните антики на Божков са били предадени от българските управляващи по време на оперативна среща в централата на Европол в Хага, провела се при започване на март тази година.
Впоследствие отговори са постъпили от Гърция, Турция, Румъния, Албания и Северна Македония. От тях излиза наяве, че всички са показали интерес, само че не се знае какво е последващото развиване.
В момента някогашният хазартен необут Васил Божков е обвинен по няколко каузи. Едно от тях е за нелегално пазаруване и държане на антични предмети. Прокуратурата твърди, че той е купувал антики в редица страни – България, Гърция, Германия, Англия, Швейцария, Китай и Обединените арабски емирства.
Специално за предметите от Гърция се твърди, че са купувани в интервала 2015-2016 година Разследващите считат, че Божков е работил в съучастничество с други хора. Става дума за полезности за над 2.4 млн. евро. Прокуратурата споделя, че Божков е " прикривал произхода, местонахождението, придвижването и действителните права върху същото имущество, които права имала гръцката страна ".
След оперативната среща в Хага гръцките управляващи са показали сериозен интерес към един от предметите. Смята се обаче, че в сбирката има голям брой предмети с възможен генезис Гърция, тъй че описът със деклариран интерес евентуално ще се усили.
Не по-малък интерес са показали и турските управляващи. Те непосредствено са изпратили лист с няколкостотин предмета, които считат, че са техни.
От Албания пък е пристигнал отговор, че става дума за предмети, които те са считали за изгубени.
Румънската страна е пратила отговор, че има интерес към най-малко четири предмета.
Колекцията на Божков е една от огромните тематики, свързани с делата към него. Античните предмети бяха конфискувани от прокуратурата още през 2020 година От тогава не са показвани. Разследващите споделят, че всички те се съхраняват съответно в Националния исторически музей.
На няколко пъти през последните години Божков е желал да му се върнат античните предмети или да се обезпечи достъп до тях. Отказано му е.
През това време някои медии, в това число Mediapool, са желали информация по какъв начин се съхраняват предметите и кой отговоря за тях, само че Министерството на културата, на чието послушание е НИМ, постоянно е отговаряло, че не може даде елементи.
Още от самото изземване на инкримираната сбирка, прокуратурата неведнъж е казвала, че ще назначи интернационална експертиза за оценка на предметите с присъединяване на голям брой специалисти. Това не е направено все още. Знае се обаче, че в края на предишния октомври са назначени трима гръцки специалисти, които да разпознават полезностите. Даден им е цялостен достъп до всички предмети, които са предмет на делото.
Прокуратурата разчита единствено на гърците, от чиито изводи ще зависят и съответните обвинявания против Божков.
За мощния интерес на гръцката страна към предмети от сбирката приказват и няколко писма, постъпили по линия на офицера за взаимозависимост в посолството в София. В тях се твърди, че част от антиките са " предмет на противозаконен трафик и противозаконни (иманярски) разкопки " и са с " възможен генезис земите на гръцката страна ".
От Божков са конфискувани към 6 хиляди предмета. Не е ясно каква част от тях са в действителност културни полезности, само че се допуска, че множеството могат да се квалифицират като такива. Част от тях, към 130, са регистрирани. През 2010 година е подадено заявление за регистрация на още 2700. То е от починалия Кирил Христосков, който управляваше сбирката. Тогава Христосков работи като прокурист на Божков.
Той е някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи, работил по линия на иманярството и закононарушенията, свързани с културни полезности. Умира през 2020 година, няколко месеца откакто сбирката на Божков е конфискувана.
Макар че предприемачът подава заявление за регистрация, процедурата по този начин и не е довършена. Въпреки това страната не подхваща никакви дейности против Божков, който през годините несмущаван построи мощна бизнес империя. Възможност да се записва сбирката бе дадена в интервала 2008-2009 година по времето на Национална движение „Симеон Втори". Едва през 2020 година обаче страната открива, че едно десетилетие по-рано не е бил заложен период, в който да се извърши идентификацията на предметите. Т.е. тези, които ги имат, имат единствено задължението да заявят това. Останалото се прави от страната. През 2018 година се оказва, че идентификацията върви извънредно постепенно и по тази причина следва нова смяна в закона, съгласно която е обещано право и на частни, и общински музеи, а освен на държавни и районни, да правят регистрацията на предметите. Така на процедура частният музей на Божков получи право самичък да прави оценка и записва антиките си. Основният претекст за поправката беше, че държавните музеи не съумяват да се оправят с регистрацията на частните сбирки и тя се бави с години. Бяха показани данни от Министерството на културата, което поддържа текстовете, съгласно които към април 2010 година за регистрация са подадени 107 частни сбирки, а към края на 2016 година " с финален акт са регистрирани едвам 17 ". Така притежателите на останалите към 90 частни сбирки не можели да се разпореждат със собствеността си.
Министерството на културата регистрира през 2019 година, че извършената година по-рано галерия " Златното руно. Пътят на аргонавтите " с антиките на Божков е била показана със „ забележителен триумф “ в Националната изложба у нас. Министерството предлага артефактите от сбирката на Божков да бъдат пратени в Истанбул.
Само три години по-късно институциите стартират да откриват редица нарушавания, които не са забелязвали преди този момент. Тогавашният министър на културата Боил Банов разяснява обстановката по следния метод:
" Проблемът е, че когато 2008-2009 година са им дали опция да потвърдят, те са вадили неща с хиляди. За да можеш да докажеш, идентифицираш един предмет - има предмети, които бързо се потвърждават, а други с месеци работа. Когато ти изтупкат 2700 предмета и другите колекционери и те - хиляди... това са нелепостите на прехода ".
Частният музей на Божков, в който се съхранява сбирката, е основан през 2009 година по силата на заповед на тогавашния министър на културата Стефан Данаилов. В нея се показва, че в 14-дневен период би трябвало да се показват редица документи – устав за устройство и активност, проект за активност, доказателства за регистриране на юридическото лице, което ръководи музея и други През 2016 година музеят е вписан и в специфичен указател на министерството на културата.
Как е проверяван в идващите години не е ясно, само че през 2020 година след началото на следствията, стартира установяването на нарушавания. Едва тогава те са употребявани като мотив за изземване на античните предмети. Иначе нередности са установени и през 2015 година, само че дейности не са подхванати.
Купуването на антиките на Божков е правено през аукционни къщи и е ясно кой е получил парите, въпреки че самият предприемач не отхвърля, че част от предметите евентуално са били изкопани от иманяри. Формална връзка с нелегално изкопаване на антики няма. Това се открива и от прокурорските инспекции.
Събрани са данни, че на 2 декември 2015 година Божков е купил сребърен ритон. За него той е платил 440 хиляди евро. Парите идват от персоналната му банкова сметка и са преведени на компания в Хонг Конг. За покупката е издадена фактура.
Година по-късно от същото сдружение са купени бронзов кратер, маски и кантарос (антична чаша). Става дума за към 2 млн. евро. Отново сумите идват от персоналната сметка на Божков, издадени са и фактури.
За всички тези случаи прокуратурата твърди, че е " затулен произходът на това имущество от незаконна активност ", т.е. евентуално иманярство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР