Маржовете на печалбите на американските компании са на най-високото ниво

...
Маржовете на печалбите на американските компании са на най-високото ниво
Коментари Харесай

Централните банки: компаниите имат големи маржове на печалба

Маржовете на облагите на американските компании са на най-високото равнище от Втората международна война, на европейските - от 2008 година насам. Заплатите са се повишили с 14%, само че корпоративните облаги - с 28%. Производителите се концентрират върху по-скъпите и печеливши продукти
Централните банки стартират да обръщат все по-голямо внимание на фирмите и техните маржове на облага (съотношението сред облагата и общите приходи). На фона на упоритата инфлация, която Федералният запас (Фед) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се пробват да преборят с нападателно увеличение на лихвените проценти, облагите на огромните корпорации порастват.
Маржовете на облагите на американските компании са на най-високото равнище от Втората международна война, на европейските - от 2008 година насам. Заплатите са се повишили с 14%, само че корпоративните облаги - с 28%. Производителите се концентрират върху по-скъпите и печеливши артикули
Централните банки стартират да обръщат все по-голямо внимание на фирмите и техните маржове на облага (съотношението сред облагата и общите приходи). На фона на упоритата инфлация, която Федералният запас (Фед) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се пробват да преборят с нападателно увеличение на лихвените проценти, облагите на огромните корпорации порастват.

Проучване на икономисти от Масачузетския университет Amherst демонстрира, че маржовете на облагите на американските компании са достигнали най-високото си равнище от края на Втората международна война през предходната година. Тези на фирмите в Европа пък са достигнали върхови стойности от финансовата рецесия от 2008 година
Реклама
Това е и повода от ден на ден икономисти да приказват за " инфлация на алчността ". Това е концепцията, че фирмите употребяват високите темпове на инфлацията като опрощение да завишават цените си. Икономистът по световната тактика на Société Générale, Албърт Едуардс, написа в записка, че " главният мотор " на високата инфлация са фирмите, които се възползват от клиентите, като повишават цените, с цел да създадат спомагателна облага.

Клиентите чакат повишаване на цените, тъй като четат за инфлацията в пресата, написа Едуардс, само че фирмите " явно са се възползвали от възходящите инфлационни упования " и са нараснали цените си, макар че разноските им са останали същите. Едуардс споделя, че вместо " да бележит това като съществена причина за високата инфлация, централните банки са избрали да се съсредоточат върху възходящите номинални заплати като опасност за вграждане на по-висока инфлация - по този начин наречената " серпантина заплати/цени ", визирайки теорията на Фед, че растежът на заплатите би трябвало да се забави, с цел да се успокоят цените. Всъщност Между края на 2020 година и третото тримесечие на 2022 година заплатите на чиновниците са се повишили с 14%, само че корпоративните облаги са нарастнали с колосалните 28%, написа Едуардс.

По време на чуването на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл пред Сената този месец, той не засегна въпроса с извънредно огромните облаги на фирмите, като това докара и до рецензии. Според Шерод Браун, ръководител на банковата комисия на Сената, Фед " не може да накара " фирмите да трансформират метода си на деяние, само че въпросът най-малко може да бъде обсъждан.

Все повече от членовете на бордовете на огромните централни банки обаче към този момент сякаш са по-отворени към този проблем. " Част от високия инфлационен напън може в действителност да се дължи на по-голямата пазарна мощност на фирмите ", сподели Изабел Шнабел, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, пред Financial Times. Друг почитан банкер, който приказва по тематиката, беше шефът на Bank of England (BoE) Андрю Бейли. Той прикани фирмите да се въздържат от повишаване на цените, което може да увековечи високата инфлация, тъкмо когато нейните първични аргументи - спирания на веригата за доставки и скокът на цените на суровините след премахването на рестриктивните мерки, свързани с ковид - започнаха да избледняват. " Когато фирмите дефинират цени, разбирам, че те би трябвало да отразяват разноските, с които се сблъскват ", сподели Бейли пред BBC. " Но... ние в действителност чакаме инфлацията да спадне внезапно тази година ", добави той. Въпреки това скорошни данни на Службата за национална статистика демонстрират, че в случай че производителите на нефт и газ не се броят, рентабилността на фирмите за произвеждане и услуги в Обединеното кралство е спаднала сред първото и третото тримесечие на предходната година.
Реклама Тримата огромни
Добър образец за " алчността " на фирмите са трите най-големи втомобилни производителя в Германия - Volkswagen, BMW и Daimler. Te регистрираха рекордни облаги през миналата година на фона на проблемите с дефицита на чипове.

Проблемите във веригата на доставки на основния съставен елемент ги накара да се концентрират върху по-големите модели, както и електрическите. Този сегмент от портфейла им е доста по-скъп, а и маржовете са по-големи. Отделно те са ориентирани и към по-платежоспособната част от клиентите, което в допълнение отстранява ценовите опасения.

Трите огромни автомобилни производители в Германия също по този начин съумяват да усилят маржовете си, като принуждават производителите на техните съставни елементи да поемат част от по-високите разноски за първични материали и превоз. Андреас Волф, изпълнителен шеф на производителя на мотори Vitesco Technologies, споделя, че доминирането на производителите на коли значи, че единствено 80% от по-високите разноски могат да бъдат трансферирани. " Не е стабилно, в случай че постоянно преглъщаме нарастванията на разноските ", съобщи той пред Financial Times.

Първото тримесечие завърши и корпорациите скоро ще стартират да регистрират облагите си. Тези доклади ще дадат основна информация за зависимостта от потребителските разноски, неефективността на веригата за доставки, равнищата на запасите и може би по-важното: маржовете на облагата. Но спиралите цена-цена не могат да продължат постоянно, споделя пред CNN Анабел Рудебек, началник на кредитния отдел отвън Съединени американски щати в Western Asset. Рецесията ще понижи способността на фирмите да повишават в допълнение цените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР