Маринов зае поста миналия май © Министерство на земеделието Назначеният

...
Маринов зае поста миналия май © Министерство на земеделието Назначеният
Коментари Харесай

"Браншовият" зам. министър на земеделието Чавдар Маринов ще бъде уволнен

Маринов зае поста предишния май

© Министерство на земеделието Назначеният през предходната пролет по предложение на браншовите организации заместник-министър на земеделието Чавдар Маринов, е на път да бъде освободен от поста като официално процедурата би трябвало да завърши в идващите дни. Засега няма публично известие за рокадата, само че импровизирано повода за нея е закъснение в администрирането на регистъра на биопроизводителите, нужен за изплащането на дотациите в бранша, планувано за май, и вероятно пускане на нов банкет на планове от сектора, финансирани по линия на Европейски Съюз.

Напрежение в управлението на агроведомството обаче е допустимо да има и по линия на концепциите за наложително наличие на български артикули в супермаркетите и " регионализацията " им с предписание, че те би трябвало да идват от най-много 200 км. Според някои източници Маринов е отказал да пази в обществени изяви концепцията, стартирана от агроминистъра Десислава Танева.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така опитът със зам.министър от " браншова квота " наподобява ще завърши година след стартирането й. На този стадий не е ясно дали постът ще бъде закрит или ще се търси нов началник.

Една година стига

Чавдар Маринов влезе в управлението на земеделското министерство предходната пролет, когато биопроизводители, овощари и зеленчукопроизводители стачкуваха поради насъбраните проблеми в сектора, в това число и съмнителното привършване на еврофондовете за агроекология и биопроизводство. Самият той по това време ръководеше асоциацията на организациите на производителите на плодове и зеленчуци, която участваше в митингите, а преди този момент е бил дълготраен чиновник на фонд " Земеделие ". Така се стигна до договаряния с тогавашния аграрни министър Румен Порожанов и концепция самите браншови сдружения да излъчат заместник-министър. Фактическото предопределение се случи в края на май, когато агроминистерство към този момент бе управлявано от Десислава Танева. Идеята бе да се сътвори напълно нов пост, какъвто липсваше до този миг във ведомството: на зам. министър, отговорящ директно за секторите плодове, зеленчуци, биопроизводство и ръководство на риска в земеделието.

Този опит обаче ще завърши в идващите дни. По неофициална информация на " Капитал " агроминистърът Десислава Танева е поискала оставката на Маринов в петък. Заместник-министрите се назначават и уволняват със заповед на министър-председателя.

На този стадий не е ясно дали след вероятно дефинитивно уволняване, постът на зам. министър, фокусиран върху секторите зеленчукопроизводство, зарзаватчийство и биопроизводство, ще се резервира. Земеделското министерство има още четирима заместник-министри, които допреди това си разпределяха тези отговорности.

Горещите картофи

Трудно е да се дефинира какво стои в основата на спора в управлението на земеделското министерство. Според някои източници още с назначението си Маринов е бил относително изолиран от дейностите във ведомството. По неофициална информация на " Капитал " повода за недоволството на Танева в този момент е администрирането на новия указател на биопроизводителите, който трябваше да бъде приключен и изчистен от неточности до началото на март, само че това към момента не се е случило. Регистърът е обвързван с изплащането на дотациите за бранша, което би трябвало да се случи по проект през май. Той е значим и за възможния нов банкет на планове за биопроизводство, за което се чака да бъдат отделени към 40 млн. евро, преразпределени от други схеми в програмата за развиване на селските региони.

Опасно напрежение зрее в бранша на плодовете и зеленчуците, които стартират да създават продукция от нова годишна продукция, само че поради изключителното състояние, затворило заведения, хотели и кооперативни пазари, мъчно съумяват да я продадат в късия й период на валидност. Напоследък Десислава Танева даде поръчка да реши този проблем, който важи и за редица други подотрасли в земеделието и храните, по неуместен метод: с условие комерсиалните вериги, които на процедура са най-малко половината от опциите за продажбата им, да отделят повърхност единствено за българска продукция. През седмицата се чуха и други екзотични идеи- като да вземем за пример предлагането на вицепремиера Красимир Каракачанов да се забрани вноса на непознати плодове и зеленчуци в интервалите, в които на пазара има сезонна българска продукция. Концепцията евентуално идва в отговор на опасението на земеделците, че редица прилежащи страни е допустимо засилят субсидирането по прикрит и очевиден метод за разпространение на своята годишна продукция, която също е подложена на тестване поради неработещия туризъм. А и поради обстоятелството, че действително селското стопанство е един от дребното браншове, който сега може да одобри нови служащи. Решенията обаче по-скоро би трябвало да се търсят в възстановяване на логистиката и изобщо обезпечаването на опцията за регулярни и еднородни доставки до супермаркетите, за което са подхванати дребни стъпки.

Според някои източници Маринов е отказал да пази в обществени изяви концепцията за наложително наличие на български артикули в супермаркетите на районен принцип, което е допустимо също да е довело до недоволството на министъра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР