Марина Банушева, Ню Ай, член на БАКЕП Европейската изпълнителна агенция

...
Марина Банушева, Ню Ай, член на БАКЕП Европейската изпълнителна агенция
Коментари Харесай

Възможности за финансиране на зелени проекти по програма LIFE

Марина Банушева, Ню Ай, член на БАКЕП
Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) публично удостовери началото на процедурите по стратегия LIFE за 2022 година Приемът на планове в областта на запазване на околната среда ще стартира на 17 май и ще завърши в средата на ноември. LIFE е един от главните финансови принадлежности на Европейския съюз за околна среда и дейности по въпроси, свързани с климата. От 1992 година програмата е съдействала доста за използването, актуализирането и развиването на европейската политика и законодателство посредством застраховане на безплатни средства за реализацията на над 4500 плана.

Двете основни посоки в предходния програмен интервал - " Околна среда " и " Действия за климата ", в този момент са обособени в четири подпрограми със независим бюджет , като по този начин се дава по-голяма и по-концентрирана поддръжка за бизнеса и обществения бранш.

Подпрограма " Природа и биологично многообразие ": финансират се действия и решения за запазване и възобновяване на местообитания и скотски типове, като се дава цялостна независимост на ограниченията - от ръководство на предпазени територии и възстановяване на законодателството до директни дейности за подкрепяне благоденствието на съответна околност или тип. Подпрограма " Кръгова стопанска система и качество на живот ": предизвикват се начинания за понижаване потреблението на естествени запаси и генерирането на боклуци, както и благоприятстване на прехода към кръгова, енергийно ефикасна и устойчива стопанска система. Подпрограмата консолидира необятен обсег от възможни действия в общо 7 екологични посоки - боклуци, вода, почви, звук, въздух, химикали и Баухаус.
Реклама
Подпрограма " Смекчаване на последствията от изменението на климата и пригаждане към тях ": търсят се както решения за понижаване на парниковите и озоноразрушаващи излъчвания и стимулиране на възобновимата сила и енергоспестяващите решения и технологии, по този начин и начини за повишение на устойчивостта и адаптационния потенциал на обществото и стопанската система към климатичните промени и въздействия. Подпрограма " Преход към чиста сила ": поддържа се създаване и ускорение на въвеждането на технологии, услуги, бизнес концепции, модели и други, които да имат директен принос към провеждането на обективна енергийна промяна.

Общият бюджет на програмата е повишен с 60% спрямо предходния интервал, в подтекста на прехода към климатична индиферентност и реализиране на задачите, заложени в Европейския зелен пакт. За екологични начинания са планувани към 3.5 милиарда евро, а за дейности по отношение на климата - 1.9 милиарда евро.
Реклама Някои от най-важните специфики наLIFEвсегашнияпрограмен интервал:
По-балансирана поддръжка, ориентирана както към новаторски подходи и решения, по този начин и към такива, утвърдили се като най-хубави практики на европейско равнище Опростен развой по кандидатстване, поставящ минимална административна тежест пред бенефициентите Повече еластичност при плановия асортимент и осъществяване, както и даване на структурирано подпомагане на евентуалните претенденти посредством опция за директни съвещания, осъществяване на регулярни разяснителни уебинари, създаване и разпространяване на помощни материали и презентации, поддържане на платформа, улесняваща установяването на интернационалните партньорства и други

Макар и обичайно възприемана като инструмент за реализиране на начинания в социална изгода от обществени органи, неправителствени организации, университети и други, LIFE слага подобен фокус и върху така наречен close-to-market планове, в центъра на които стоят бизнесът и неговите зелени артикули, технологии, услуги и процеси, предопределени за пазара. Решенията, които биват подкрепяни, следва да имат релативно висока степен на софтуерна - да вземем за пример да са валидирани в симулирана среда, и бизнес зрялост , тъй че в границите на плана или скоро след приключването му, да могат да бъдат внедрени в индустриален или търговски мащаб.

Важно е да се означи, че предлаганите дейности могат да бъдат както новаторски - хрумвания и решения, които са нови спрямо най-съвременните технологии на равнище страна членка и/или бранш, по този начин и одобрени в практиката (best practice) т.е. настоящи от софтуерна вероятност решения, техники, способи и подходи с потвърдена успеваемост. Същевременно изключително внимание се обръща и на капацитета на създадената технология да бъде надградена, приложена в сходни условия и подтекст ( " репликиране " ) и/или други промишлености ( " трансфер " ).
Кой може да кандидатства
Юридически лица (публични и частни) без ограничаване за категорията (вкл. стартъпи и огромни предприятия), асоциации, интернационалните организации и други Бенефициентите следва да разполагат с действен, механически и финансов потенциал, с цел да посрещнат съответно потребностите и условията, произлизащи от осъществяването на плана. Може да се кандидатства независимо или в партньорство. Всяко съдействие, изключително интернационално и интердисциплинарно, се предизвиква за усилване на връзките сред страните членки, бизнеса и промишленостите в Европейския съюз.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Данъци и обезпечаване 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама Безвъзмездна помощ и възможни разноски
Допустимите по плана разноски включват: хонорари за личен състав, закупуване на съоръжение, материали и консумативи, външни услуги, разноски за пътешестване, непреки разноски и други Безвъзмездната помощ е до 60% от плановия бюджет, който варира по отношение на другите подпрограми, само че е приблизително сред 2 и 4 млн. евро за план.
Краен период за подаване на планови оферти
Крайният период за кандидатстване е 4 октомври 2022 година, като се изключи поканата " Преход към чиста сила ", чийто краен период е 16 ноември 2022 година Подаването на плановете се реализира електронно през.
Перспективи и провокации
Интересът към програмата продължава да пораства, а българските компании са все по-подготвени да посрещнат характерните условия, за което свидетелстват и немалкият брой утвърдени планове през последните няколко години.

Въпреки това налице са избрани ограничаващи трендове и провокации, които постоянстват: слаба осведоменост, непълен информативен запас на български език, липса на опит във връзка с неопосреденото кандидатстване (т.е. не към съответното министерство, а непосредствено към Европейската комисия и/или прилежащите й агенции), неизползван капацитет за взаимоотношение с помощни структури, включително и Националното звено за контакт (НЗК), отговорно за осъществяването и популяризирането на програмата LIFE на национално равнище, и други
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Рубриката се приготвя със съдействието на
Безвъзмездната помощ е до 60% от плановия бюджет, който варира по отношение на другите подпрограми, само че е приблизително сред 2 – 4 млн. евро за план. Източник: Reuters Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР