Мариам и Дарин Осман са сестри, родени в София и

...
Мариам и Дарин Осман са сестри, родени в София и
Коментари Харесай

Лекарки със сирийски произход чакат българско гражданство от години

Мариам и Дарин Осман са сестри, родени в София и приключили медицина. Родителите им са от Сирия, само че към този момент повече от четвърт век живеят и работят в България. Двете сестри лекарки да на първа линия в борбата с Covid-19 в болница в Бургас. Въпреки че са кандидатствали преди години за българско поданство, към този момент повече от 3 години чакат да получат такова и към този момент са със статут на бежанци. Тяхната история беше разказана в репортаж на Нова телевизия. Двете се надяват и на тях щастието им най-сетне да се усмихне след развръзката с иранския доктор доктор Абдулах Заргар - шеф на болничното заведение в Исперих. Той получи българско поданство след публичен напън.

Историята на доктор Дарин Осман и сестра ѝ Мариам, трогна бургаската болница и локалната власт. Мечтата на 27-годишната лекарка Дарин Осман е тя и фамилията ѝ е да получат българско поданство. Дарин Осман е първият доктор доброволец в Covid отделението на болничното заведение в Бургас.

Тя приключва медицина преди две години и незабавно стартира да практикува специалността. Родена е в София, само че е със сирийско-кюрдски генезис. Семейството ѝ е от състоятелен кюрдски жанр. В България първо идва татко ѝ преди повече от три десетилетия с цел да учи. След него идва майка ѝ.

„ Решиха да си останат тук, по-късно се родиха другите ми двете ми сестри. Започнахме учебно заведение, завършихме, взехме решение да си останем в България макар че живота в Сирия беше по това време много прекрасен. Няма нищо общо с това което се случва сега. Развита страна, красива, екзотична. Но ние бяхме привикнали в България и искахме да си останем тук”, споделя Дарин.

Тя дефинира медицината като свое предопределение. Идва в Бургас откакто научава за дефицита на медици. Назначена е незабавно като общопрактикуващ доктор в отделението по хемодиализа. От четири месеца дава наряди в Covid отделението. Живее обаче с голямо задължение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР