Манолова е силно обезпокоена от опита, чрез бюджетните закони, в

...
Манолова е силно обезпокоена от опита, чрез бюджетните закони, в
Коментари Харесай

Манолова с отрицателни становища за бюджет 2019 и критики към АИКБ

Манолова е мощно обезпокоена от опита, посредством бюджетните закони, в несъгласие с настоящата нормативна уредба, да се променят други закони, които имат директно отношение към живота на българските жители.
Редът за разработване на планове на нормативни актове е написан в Закона за нормативните актове, който регламентира нуждата от осъществяване на предварителна оценка на въздействието и публично разискване на нормативния акт. Това се споделя в мнение на Мая Манолова, оповестяват от администрацията Омбудсман.

Омбудсманът Мая Манолова е внесла мнение в Народното събрание по предлаганите от Министерския съвет законопроекти за държавния бюджет и държавното публично обезпечаване за 2019 година, в които се засягат социално-икономически права на жителите. Ден по-рано Манолова още веднъж в мнение до Народното събрание съобщи и острата си позиция по проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса, оповестяват от администрацията й.

„ Добре е, че за предпочитаните браншове - обществена политика, обучение, политика по приходите - се отпускат повече средства, само че това би следвало да става посредством програмно бюджетиране, т.е. да е ясно какви са задачите и упования резултат “, показва още публичният бранител.

Омбудсманът показва и мнението си и по предложенията на Асоциацията на индустриалния капитал в България, които са срещу увеличението на минималната работна заплата, запазването на „ клас прослужено време “, увеличението на заплатите в бюджетния бранш с 10%, повишението на оптималния застрахователен приход, опазване на 410 дни отпуск за бременност и раждане и други обществени права и тласъци за жителите. Тя е изрично срещу по този начин направените оферти, които не са в полза на хората.

„ Като народен омбудсман не мога да приема жителите да бъдат лишени от опция да изразят мнение и създадат оферти по значими за всеки въпроси. В тази връзка, предлагам на Народното събрание да разиска препоръчаните законопроекти по отношение на бюджета за 2019 година и да прегледа всички останали оферти за промени в други закони настрана, съгласно планувания в Конституцията и законите ред за това, след осъществяване на предварителните оценки и публично разискване “, написа в умозаключение омбудсманът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР