Манол Геновнароден представител, БСП На министър Нено Димов му се

...
Манол Геновнароден представител, БСП На министър Нено Димов му се
Коментари Харесай

Екокатастрофата под магистрала Струма

Манол Генов

депутат, Българска социалистическа партия

На министър Нено Димов му се искаше новината да бъде идната процедура по лишаване лиценза на компания, запалила с нелегално бунище автомагистрала " Струма ". Да, стана вест, само че куца и закъсняла. Още повече от километри си личеше, че с тази безалтернативна процедура екоминистерството искрено се пробва да замаже отговорността на страната и на сякаш профилираните контролни институции в бранша на опазването на околната среда.

Казах в Народното събрание преди дни и отново дублирам: мощно се надявам министър Димов да е оценил щадящия метод, по който съм задал въпросите си към него. Факт е, че това никога не е от необикновен почит към властта на ГЕРБ. От трибуната попитах екоминистъра какво е свършило подопечното му ведомство във връзка случая с подпаления от нелегално бунище сектор на Автомагистрала " Струма " през месец август т.г.. Получи се това, което чаках. Министърът влезе в хронологични детайлности, отговори с дати, инспекции и комисии. Прехвърли виновността върху фирмени субекти, след което стартира да ръси обещания до какъв брой време всичко в изумения от пожара сектор на автомагистралата " Струма " щяло да бъде мед и масло.

Нищо друго не съм очаквал, тъй като по този начин работи тази власт. Винаги след такива произшествия други са отговорни и постоянно има обещания с изсипани милиони, които ще изпълнят обещаното. Трябва да съм бил добряк, в случай че аз и всички български жители сме очаквали и при този абсурден случай държавното управление на ГЕРБ и институциите, овластени да управляват екологичните действия, да реагират по различен метод - да поемат отговорност. Да признаят, че точно тяхната немарливост е отговорна. Защото истината е, че цялата политика по ръководство на отпадъците, която държавните управления на ГЕРБ водят три мандата, си е чист боклук. Отпадък, опакован като сякаш съвременна угриженост за екологията и извършване на евродирективи.

Провалът им в тази политика този път се изсипа под автомагистрала " Струма ", сетне се стовари с италианските отпадъци, изгонени с извънредно съществени причини от прилежаща Румъния. От ГЕРБ се надяват българските жители да не знаят, че европейско журналистическо следствие огласи неотдавна по какъв начин " вложители на италиански боклуци " са се хвалели, че българските управляващи учудващо не им правели никакви пречки.

Целият екоконтролен режим на страната ни в последните два мандата е прям боклук. Питам се: щом под една нова интензивна автомагистрала някой си стоварва и зарязва тонове отпадъци, а сякаш бизнесът му е да ги оползотворява, какво остава за други места? Ами на следващия ден някой ще стовари боеприпаси под някой различен сектор от автомагистрала и сещате ли се вие по кое време ще го разберете?!

Питам се: ще доживеем ли държавните институции и органи на властта, в случаите, когато е повече от явно, че точно те са рисковите извършители на закона и причинители на закононарушение, ще понесат и действителна наказателна отговорност? Защото в тази ситуация с палежа на отпадъци под " Струма " към този момент трябваше да има обвинявания към най-малко двама министри и половин дузина от подопечните им институции. Всичко останало е просто аромат на отпадък.

Министър Димов употребява моето запитване преди дни в Народното събрание, с цел да огласи по какъв начин се очаквало да стартира процедура по лишаване на разрешителното на компанията, чийто склад пламтя под автомагистралата. Процедурата по лишаване на лиценза обаче можела да стартира, едвам откакто съдът излезе с решение за второто наказателно разпореждане на компанията. Разбрахме още по какъв начин в границите на към две години РИОСВ-Перник е направила пет инспекции на компанията. И се запитвам: какво са засекли тия инспекции и дали не е могло още тогава наказателните ограничения да са по-ефективни, с цел да не се стига до такива пакости и похарчване само че съвсем два милиона държавни лв., с цел да се покрият те?

Самият министър призна и още един абсурден проблем в бранша с несправяне на страната с депата за боклуци. Що за опрощение е това, че общините не били дейни в усвояването на средствата за рекултивиране на противозаконните сметища и не подавали заявки за присъединяване в програмата. Ами Министерство на околната среда и водите да откри механизми да подтиква или глоби същите тези общини, а не да се оплаква в Народното събрание като мома на площад. Иначе сходни пожари занапред ще стават ежедневие. И все от ръкава на държавната хазна ли ще се вадят милионите за тяхното незабавно гасене? Ако министерството не може да откри механизми да работи с общините по такива значими екологични проблеми, какво прави въобще?

Ако това стратегически значимо министерство единствено си признава, че се проваля в дадена екологична политика, ами министър председателят да им отнеме властта! Освен в случай че задачата им не е да си създадат цялостен набор от провали, освен това на гърба на държавната хазна, екологията и сигурността на българските жители.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР