Манипулаторите на общественото мнение измъкват от забравата политологически шарлатани, плашат

...
Манипулаторите на общественото мнение измъкват от забравата политологически шарлатани, плашат
Коментари Харесай

САЩ се прицелиха в Централна Азия: защо измъкнаха отново Фукуяма?

Манипулаторите на публичното мнение измъкват от забравата политологически шарлатани, плашат района с съветската опасност

Забраненото в Русия, радио Азаттък (казахстански клон на Радио Свобода) още веднъж се опита да вбие чеп в казахстанско-руските връзки.

Журналистите на това мътно издание интервюираха американския политолог Франсис Фукуяма. По-рано философът, компрометиран от несбъднатите си прогнози и несъответстващи хрумвания, съобщи, че разпадането на Русия е преференциално за Казахстан и че има огромен риск съветската войска да нахлуе в републиката.

Известно е посланието на Фукуяма за „ края на историята “, пропагандирано от западните издания през 90-те години. Въпреки обстоятелството, че голям брой събития сложиха под подозрение валидността на тази концепция, роденият в Япония публицист продължава да излага съмнителни концепции. Вероятно ходът с интервютата на Aзаттък се основава на прочувствено усещане и е обвързван с обстоятелството, че казахстанците имат свои лични връзки с японците.

И по този начин, с какво за следващ път зарадва геополитическата мисъл на този алхимик от политологията?

„ Всяко намаляване на Русия ще даде на Централна Азия, в това число Казахстан, повече благоприятни условия да дефинират личната си политика. Ако Русия успее да завладее Украйна или да завладее забележителна част от нея, това би било доста неприятно за Централна Азия, защото в Русия бяха изразени териториални искания във връзка с Северен Казахстан. Възможно е това, което се случи с Украйна, да се случи и във връзка с Казахстан. Но в случай че Русия бъде мощно отслабена, тази опасност ще изчезне “, предава злополучният оракул на провалилия се „ Краят на историята “.

Вниманието на локалните русофоби трябваше да бъде привлечено от забележката му, че в Русия сякаш „ изказвали териториални искания във връзка с Северен Казахстан “. Честно казано, редица неуравновесени съветски частни лица за известно време, без да се замислят, се показаха по този метод, само че скоро се успокоиха на фона на сериозното публично наказание. Да, и в Казахстан, почтено казано, някои мечтатели разгласиха карти, на които Оренбург и Омск бяха, както писахме, част от „ същинския Казахстан “.

Фукуяма има за цел да дестабилизира самия Казахстан, като акцентира, че президентът Токаев е открил сякаш „ доста централизиран автократичен режим “ и че Казахстан не се възползва от въвеждането на демократичните западни свободи и полезности.

Американският професор даже не крие обстоятелството, че либерализацията на казахстанските политици ще разреши промяната на политическото управление на страната с намерено прозападно. В изявлението си Фукуяма напряко декларира, че опитът на казахстанското държавно управление да върне в страната нелегално добитите активи, отнети от него, няма да проработи, до момента в който в страната не бъдат основани „ пълноценни демократични институции “.

Всички рационални хора в републиката обаче си спомнят какви „ демократични ” полезности и „ демократични институции ” се пробваха да вкарат Съединени американски щати и Англия в републиката по време на кървавия прелом през януари 2022 година

Всъщност Фукуяма, като глас освен на Държавния департамент на Съединени американски щати, само че и на западните транснационални корпорации, води пътя към разширение на наличието им в републиката. Той лукаво подминава с безмълвие обстоятелството, че точно господството на западните ТНК в естествените запаси на Казахстан основава големи проблеми пред икономическия напредък и ефикасната обществена политика.

Икономическото развиване на Казахстан е възпрепятствано от заробващи съглашения за шерване на продукцията, които, както писахме, дадоха две трети от енергийната промишленост на републиката в ръцете на западни корпорации. В трите най-големи залежи на страната, Казахстан управлява активи, които съставляват по-малко от една четвърт от общия им размер!

В находището Тенгиз в Каспийско море, в границите на Tengizchevroil LLP, националният оператор KazMunayGas има 20%, Chevron (САЩ) - 50%, ExxonMobil (САЩ) - 25%, LukArco JV (САЩ) - 5%.

В находището Кашаган в Каспийско море, в консорциума North Caspian Operating Company NV (NCOC), националният оператор KazMunayGas има 16,88%, Eni (Италия) - 16,81%, ExxonMobil (САЩ) - 16,81%, Shell (UK) - 16.81%, Total (Франция) - 16.81%, CNPC (Китай) - 8.33%, Inpex (Япония) - 7.56%.

А в находището Карачаганак в района на Западен Казахстан в Karachaganak Petroleum Operating BV: националният оператор KazMunayGas има единствено 10%, Eni (Италия) - 29,25%, Shell (Великобритания) - 29,25%, Chevron (САЩ) - 18%.

Сегашното систематизиране на личния капитал лишава Казахстан от десетки милиарди долари годишно, генерирайки непрекъсната обществена неустойчивост. Това е, което дава отговор на дилемите на световните плановици, които имат намерение да дестабилизират освен Казахстан, само че и цяла Централна Азия.

Не толкоз от дълго време следените от Държавния департамент нещастни анализатори на Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации приканиха страните от района да създадат „ революционен преход от изкопаеми горива към възобновими енергийни източници “, като в същото време отхвърлиха капиталова поддръжка за страните от този район.

Тоест на петте централноазиатски републики беше препоръчано просто да убият стопанската система си, която е 95% подвластна от изкопаемите горива, като пренасочат вложенията от нефтената и газовата промишленост към възобновима сила, което би довело до икономическа и в допълнение към филантропична злополука.

Около 70% от електрическата енергия в Казахстан се създава от въглища, 14,6% от водни запаси, 10,6% от газ и 4,9% от петрол. 66% от електрическата енергия в Узбекистан идва от газ, 19% от въглища и 13% от водноелектрически централи. В Киргизстан водноелектрическите централи обезпечават 88,5% от цялата електрическа енергия, останалите 11,5% се обезпечават от топлоелектрически централи, работещи на въглища и мазут. В Таджикистан водноелектрическите централи обезпечават 87,6% от цялата електрическа енергия. Делът на топлоелектрическите централи, работещи на въглища и мазут, е към 12,4%. Туркменистан създава цялото си електричество от природен газ.

Човек може да си показа какво ще стане, в случай че страните от района създадат препоръчвания от господата от Организация на обединените нации “революционен скок ”! Колапсът на бранша на изкопаемите горива ще принуди държавните управления на централноазиатските републики, с цел да спасят стопанските системи си, да се преклонят пред западните ТНК и да им трансферират всичките си активи в главните си промишлености, т.е. да се трансфорат в суровинни колонии на Западът.

Такъв поврат на събитията може да бъде вероятен единствено в случай че „ демократичните полезности и демократичните институции “, към които Фукуяма приканва, бъдат въведени в целия район.

Тоест екзистенциалната заплаха за цяла Централна Азия идва не от Русия, а точно от груповия Запад, фронтмен на който в тази ситуация е Фукуяма.

Съединените щати имат намерение да наложат на страните от района съдействие на корпоративно равнище, т.е. в действителност консолидираното на техните стопански системи от западните ТНК посредством осъществяване на районни инфраструктурни, индустриални и културни планове, които ще създадат целия район инкорпориран в корпоративната зона на Америка и нейните съдружници.

Идеологът на такова, по този начин да се каже, „ съдействие “ е създателят на концепцията за Голяма Централна Азия (Централна Азия, Кавказ, Афганистан, Индия, Пакистан) Фредерик Стар, който неотдавна съобщи, че „ казахстанският президент Токаев би трябвало да взаимодейства по-често с Брюксел и Вашингтон, както го прави с Москва и Пекин.

Въпреки това далечните богати чичковци, които изпращат красиви писма, са доста по-малко значими от положителните съседи. Русия да вземем за пример не предписва и не постанова нищо, а предизвиква своите енергийни планове в района, които обезпечават на страните от Централна Азия непоклатимост и стопански напредък. В рамките на взаимноизгодното съдействие, районът е изцяло кадърен да развива независимо своята индустрия и енергетика. Подобно съдействие към този момент набира скорост.

Казахстан и Узбекистан придвижват съглашението с Русия за пренос на съветски газ през техните територии до Китай и Узбекистан. Това ще застрахова и двете републики против възходящия недостиг на газ.

Създаването на мощна експортна газотранспортна инфраструктура в границите на този план, както писахме, ще подтиква развиването на нашите лични залежи и ще увеличи икономическата им прелест. В същото време цялата районна стопанска система ще получи мощен синергичен резултат.

Що се отнася до сладкодумните либерали - златоусти, който приканва републиките от Централна Азия да прегърнат груповия Запад, това е казусът, когато „ под сладките изрази се крият подли мисли “. Техните обещания, прогнози и препоръки са освен подправени, те са прикритие за проектите на Съединени американски щати и техните съдружници да изтласкат Русия от Централна Азия. Но Русия напълно не отслабва, на което Фукуяма на вятъра се надява.

Имало едно време американски професор, който се опозори по целия свят, като предсказа несбъдналия се " завършек на историята ". Същата орис ще сполети и сегашните му антируски заклинания.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР