Манчестър Юнайтед постигна първата си победа във Висшата лига под

...
Манчестър Юнайтед постигна първата си победа във Висшата лига под
Коментари Харесай

Имаше ли засада при гола на Рашфорд срещу Ливърпул и как ВАР реши ситуацията?

Манчестър Юнайтед реализира първата си победа във Висшата лига под управлението на Ерик загар Хаг. Тя пристигна против най-подходящия противник от позиция на „ алените дяволи “ - историческия зложелател Ливърпул. 20-кратният първенец на Англия заслужи триумфа си, само че в и този дуел не остана без вниманието още веднъж да не бъде фокусирано върху метода, по който действа ВАР. Това се случи при втория гол на домакините, при който Марсиал изведе Рашфорд, който изскочи зад тила на Джо Гомес и осъществя за 2:0. ВАР прегледа обстановката и решението бе, че засада няма. На повторенията обаче бе показана единствено зелената линия, маркираща позицията на бранителя на Ливърпул, само че не и линия, отбелязваща позицията на Рашфорд. Остана усещането, че въпреки всичко кракът на нападателя е с малко по-напред и по тази причина мнозина означиха, че този гол трябваше да бъде анулиран. 

Направи ли неточност обаче ВАР в тази обстановка? Лаконичният отговор е „ не “, въпреки че е нужно обяснение. Този гол съвсем несъмнено щеше да бъде анулиран в предходните сезони, когато ставахме очевидци на много „ тънки “ засада. Именно поради настроенията против толкоз доста анулирани попадения бе направена смяна, даваща преимущество на атакуващия състезател в тези обстановки, в които линиите, маркиращи позицията на бранителя и тази на нападателя се допират/покриват. За момента към момента операторите, които дават отговор за ВАР, маркират ръчно основните точки от телата на играчите, от които се пускат линиите за установяване на засада. Това скоро ще се промени, тъй като ФИФА и УЕФА вкараха полуавтоматична система, която ще дава отговор за по-точното и елементарно установяване на ситуацията на засада. Тя ще бъде употребена по време на Световното състезание в края на година, а през идващия сезон ще бъде въведена и в огромните шампионати като Премиър лийг.

Докато това стане обаче, през този сезон все по-често ще ставаме свидели на така наречен „ преимущество при подозрение “, което отива в интерес на атакуващия футболист. Прието е, че толерансът в интерес на състезател на тима, отбелязващ гол в дадената обстановка, е до 5 сантиметра. Точно в тази категория влиза и обстановката с Рашфорд, чийто гол бе зачетен, а заради тази причина ВАР сподели на феновете единствено зелената линия.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР