Малкото останали признаци, че икономиката на САЩ върви към рецесия,

...
Малкото останали признаци, че икономиката на САЩ върви към рецесия,
Коментари Харесай

Коя държава ще се измъкне от бурята на рецесията?

Малкото останали признаци, че стопанската система на Съединени американски щати върви към криза, изчезват пред очите ни. Доскоро беше допустимо да си присвиете очите, до момента в който гледате данните, и да видите появяващи се недостатъци измежду заглавията, показващи постоянен напредък на работните места, написа Bloomberg.

Сега три от най-важните сходни признаци - проверки надолу в данните за заетите, закъснение на възходящите молби за осигуровки за безработица и дисбаланс сред търсещите работа и свободните работни места - са изчезнали. В резултат на това остават малко аргументи да се чака криза тази година, в случай че въобще може да се чака такава.

Ръстът на работните места в частния бранш се забавя, откогато Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти при започване на предходната година. През годината до февруари 2022 година стопанската система на Съединени американски щати е създавала приблизително по 620 000 работни места на месец. До септември тази година тази цифра е спаднала до 268 000. Част от това беше съзнателно - Федералният запас се опитваше да понижи темпото на напредък на работните места - само че имаше признаци, че може да е прекалил. Първият беше рекордната поредност от негативни проверки на работни места в частния бранш при започване на тази година.

Бюрото по трудова статистика (BLS) изпраща анкета до повече от 100 хиляди предприятия всеки месец, като пита какъв брой чиновници са наели или освободили. Много компании дават отговор късно или изобщо не го вършат. За да регистрира това, BLS употребява статистически модел, който прави оценка какво биха дали отговор тези компании въз основа на последните трендове. След това, до момента в който идват някои късни отговори, BLS преразглежда своята оценка. Ако неговият модел се показва добре, тогава проверките би трябвало да са междинни до нула.

Но когато стопанската система направи внезапен завой надолу, оценките, основани на близкото минало, ще бъдат високи. Точно това се случи при започване на 2023 година: оценката на BLS за работните места, основани през януари и февруари, в последна сметка беше преразгледана надолу надлежно с 45 хиляди и 63 хил.

През идващите няколко месеца проверките надолу се усъвършенстваха леко, само че към момента бяха негативни. Тогава през юли, последният месец, за който са приключени актуализациите, проверките се обърнаха: те бяха ревизирани нагоре с 49 хиляди Ревизиите през август също се чака да бъдат позитивни.

Какво значи всичко това? Това е тънък, само че решителен знак, че обратът надолу на пазара на труда е завършил. Тази догадка се удостоверява и от данните за първичните молби за помощи за безработица. Съкращенията са склонни да нарастват устойчиво през месеците, предхождащи рецесията. А сред януари и юни четириседмичната междинна стойност на първичните молби за помощи при безработица се повиши от малко под 200 хиляди на 256 хиляди Увеличение от 56 хиляди за шест месеца би било в сходство с наближаващия към криза пазар на труда. Въпреки това през юли четириседмичната междинна стойност стартира да пада и до края на септември беше 209 хил.

И най-после, има обещаващи признаци, че главният дисбаланс на пазара на труда - сред търсещите работа и наличните работни места - се почиства. През 2021 година броят на откритите работни места доближи рекордно високо равнище. Работодатели оповестяват, че имат проблеми с намирането на служащи. Очаквано, защото работодателите се състезаваха за стеснен брой служащи, заплатите започнаха да порастват.

Увеличаването на заплатите наподобява като добра вест, само че когато е породено от дефицит на работна ръка, а не от усъвършенствания в продуктивността, увеличението на заплатите подхранва възходящата инфлация. Работодателите просто трансферират по-високите разноски за труд на клиентите под формата на по-високи цени.

Федералният запас даде обещание да направи всичко належащо, с цел да спре този застрашителен цикъл, прочут като спиралата на заплатите и цените. Откритите работни места постепенно понижават от близо две години, само че растежът на заплатите се задържа сред 3.25% и 5.25% от началото на 2022 година

През август обаче растежът на заплатите се забави до 2.8% годишен ритъм, а през септември падна до 2.5%. Все още е прекомерно рано да се каже дали тези внезапни спадове ще продължат, само че е поразително, че те се случиха по същото време, когато други признаци на дисфункция на пазара на труда понижават.

Най-оптимистичната история е, че дисфункцията, която дефинира пазара на труда след Коронавирус, изчезва, до момента в който чиновниците и работодателите се приспособяват към измененията, провокирани от пандемията. Дори този оптимизъм да е несвоевременен, обнадеждаващо е, че тези три признака на главната уязвимост на пазара на труда избледняват. Както изчезват те, по този начин изчезва и вероятността рецесията да е тъкмо зад ъгъла.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР