Малко вероятно е да влезем в еврозоната през 2024 година

...
Малко вероятно е да влезем в еврозоната през 2024 година
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Малко вероятно е да влезем в еврозоната догодина

Малко евентуално е да влезем в еврозоната през 2024 година с тази двуцифрена инфлация, въпреки че през последните месеци служебното държавно управление съумя да свие недостига. Освен това на България ѝ би трябвало постоянно държавно управление. Това съобщи в BTV „ Тази заран “ някогашният финансов министър Симеон Дянков.



Ще забележим едноцифрена инфлация чак към края на 2023 година Все още не сме подготвени за по-ниска инфлация, тъй че може би някъде през есента. Миналата година беше на повишение на цените на енергийните артикули, превоза и храните. Там по-скоро трендовете за понижаване на инфлацията. Но пък минималната работна заплата се усили и главната инфлацията ще се вдигне, сподели още той.

Дянков изясни също по този начин, че Европейската централна банка почерни празниците на всички финансисти в самия завършек на декември 2022 година, като излезе с мнение, че ще усилват главния лихвения %, тъй като към момента не сме излезли от рецесията. Той чака лихвите по заемите у нас да тръгнат нагоре още през февруари-март.

Симеон Данков призна, че изказването на председателката на ЕЦБ за още по-рязко повдигане на главния лихвен % е притеснително. Идеята е да се прибира ликвидност от пазара. Това съгласно него значи, че сред февруари и май ще има скок от към 2 процентни пункта ще се усилят всички лихви – в това число тези в България.

Идният понеделник ще бъдат изнесени данните за декември 2022 година Очаквам, че и там ще забележим леко понижаване на инфлацията. Това, което ние финансистите гледаме, е сравнението с другите страни. В еврозоната към този момент излязоха данните – там се регистрира леко понижаване. Това се вижда и от данните за Съединени американски щати, където инфлацията понижава внезапно, т.е. с към 6% - нещо за което ние единствено можем да си мечтаем, сподели още Дянков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР