Малко над 21 стотинки ще струва бюлетината за вота на

...
Малко над 21 стотинки ще струва бюлетината за вота на
Коментари Харесай

21 стотинки струва бюлетината за изборите на 4 април

Малко над 21 стотинки ще коства бюлетината за вота на 4 април. Това излиза наяве от офертата, която печатницата на Българска народна банка е дала на ЦИК за направата на бюлетините по публичната поръчка за отпечатването и доставката им, написа в. " Монитор ".

По традиция преди да се стигне до сключването на контракт, от ЦИК ще проведат договаряния с Българска народна банка за цената и е допустимо тя да бъде свалена. На предходните парламентарни избори през 2017-та цената на една бюлетина е била малко над 18 стотинки. Тогава обаче и прогнозната цена за направата им бе по-малко - малко над 1,42 млн. лв. общо за всички. Сега заложената от ЦИК сума е близо 1,55 млн. лв..

Тепърва ще се дефинира и точният тираж. В момента прогнозният е за общо 7, 535 млн. бюлетини – както за страната по този начин и за тези зад граница. Тези за чужбина, по предварителната поръчка на външно министерство, са към 350 000. На този избор поръчаните бюлетини са по-малко. През 2017-та са били заложени малко над 7,842 млн. броя.
От Българска народна банка показват, че цената включва и всички разноски като мита, такси, застраховки, опаковка, както и транспортни разноски до регионалните центрове и до външно министерство. От Печатницата на Българска народна банка към този момент рапортуваха на ЦИК,че са поръчали нужната инсталация, която ще се употребява за перфорацията на бюлетините. Именно по нея в деня на вота, членовете на секциите би трябвало да се откъснат крайчето с номера, който да се пусне в обособена кутия за отрязъците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР