Малко над 1000 лева струва вече най-скъпата застраховка „Гражданската отговорност“

...
Малко над 1000 лева струва вече най-скъпата застраховка „Гражданската отговорност“
Коментари Харесай

Гражданската отговорност вече мина 1000 лева, ето за кои шофьори

Малко над 1000 лв. коства към този момент най-скъпата застраховка „ Гражданската отговорност “ за водача с най-рисков профил – младок до 25-годишна възраст, с дребен стаж зад кормилото и мощен джип, сочат калкулации на „ Телеграф “ .

Сметките са за юноша на 20 година, чийто автомобил е с мощ над 118 киловата и с регистрация в София. Наличието на отговорно породено пътнотранспортно произшествие в последните 3 година подвига още цената на застраховката – в тази ситуация с няколко десетки левове.

Традиционно младите водачи на възраст под 25 година са считани от застрахователите за най-рискови на пътя, тъй като те нямат задоволително опит зад кормилото. Шофьорският стаж също въздейства на цената. Карането в огромен град като София, където трафикът е под напрежение, още повече оскъпява гражданската.

Оказва се обаче, че повишаването на застраховката през последната година – от януари 2021 до януари 2022 година, по индикатор възраст на лидера е минимум точно при водачите под 25-годишна възраст.

Полицата за тях се е оскъпила приблизително със 7,13%, или 30,07 лева, и към този момент стига приблизително 463,78 лв.. Това сочат изчисленията от онлайн калкулатора на платформата 24ins.bg.

Те са при следните допускания – МПС над 15 година, записано в София, мощ на автомобила до 110 киловата (150 конски сили), гориво – бензин, шофьорски стаж на лидера над 5 година, без ПТП през последните 3 година

За съпоставяне, оскъпяването при водачите до 45-годишна възраст е много повече – с 26,23%. Въпреки това те не престават да заплащат по-малко по отношение на младоците – междинната цена за тази възрастова група към януари 2022 година е 334,78 лв.. Още по-силно е повишаването на междинната цена на застраховката за възрастовата група 45 г.+ - с 34,72%, или с близо 90 лв., до приблизително 347,29 лева

Като цяло, вземайки поради и трите възрастови групи, гражданската през последната година се е повишила приблизително с към 33 лв. – от 320 на 353 лв..

Най-ниската цена е скочила от 199,80 лв. на 240 лв., а най-високата от 948,85 на 1004,95 лв.. В тази статистика са включени цените на 11 компании, само че единствено за нови клиенти, защото при преподписване на контракта с към този момент действителен клиент доста застрахователи дават отстъпки.

Поскъпването на гражданската се изяснява с възобновяване на цените на равнища, близки до тези отпреди пандемията. Локдаунът и въведените ограничавания поради COVID-19 свиха доста пътуванията първоначално, оттова понижиха и пътнотранспортните катастрофи и вредите, които застрахователите заплащат, изключително тези в чужбина, където се заплащат големи компенсации.

С възобновяване на пътуванията към този момент се подвига и гражданската.

Представители на застрахователния отрасъл обаче настояват, че повишаване действително няма, просто през януари са отпаднали някои промоции, които фирмите обичайно дават през декември. Поради тази причина клиентите остават с чувството, че цените са вдигнати, изясни Юри Копач, зам.-председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Някои застрахователи имали промоции за държавни чиновници, като отстъпката стигала до 20%. Имало и отстъпки за нови клиенти с до 15%. Промоциите обичайно се дават в края на годината, с цел да се привлекат повече клиенти.

Според Копач с тях водачите могат да си спестят много съществени суми, като не е наложително застраховката да изтича тъкмо в края на годината, както беше преди време – тя може да се подписа с отлагателен интервал и да влезе в действие на по-късна дата.

Три пика на подписване на полицата

По думите на Юри Копач сключването на „ Гражданска отговорност “ има три пика през годината. Единият е през август, когато с банкрута на компанията „ Олимпик “ към 200 000 нейни клиенти излязоха на пазара.

Следващите два са през ноември и декември и са свързани с обстоятелството, че в предишното застраховката изтичаше в края на всяка година и се подновяваше от 1 януари. Макар това да отпадна, към момента полиците на доста хора са по този начин, изясни Копач.

Хоум офисът не понижи трафика

Хоум офисът не е понижил трафика, хората си карат колите, разяснява още Юри Копач. Връщането на возилата по пътищата след първите месеци на пандемията вдигнало и вредите. Най-голям проблем за застрахователите са тези, породени от БГ коли в чужбина, тъй като сумите на компенсациите там са големи.

Застраховател на българско МПС, предизвикало злополука в Италия, би трябвало да заплаща стотици хиляди евро. Резервът, който фирмите отделят за произшествия във Англия пък потегля от 20 000 евро, още преди да са оценени вредите.

В чужбина се регистрират и доста застрахователни измами, само че даже да има подозрения за такива, правилото, залегнало в съглашението „ Зелена карта “, е първо плащаш, след това жалиш, разяснява още Копач.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР