Малко камиони могат да се похвалят с еднакъв успех и

...
Малко камиони могат да се похвалят с еднакъв успех и
Коментари Харесай

Французинът, който стана италианец, немец и чех

Малко камиони могат да се похвалят с идентичен триумф и от двете страни на Желязната завеса, която разделя Европа през втората половина на 20 век. Един от тези отличници е Saviem Super-Goelette, по-познат у нас като AVIA.



Разработен от поделението на Renault за товарни коли, този камион стартира да се създава през 1965 година Моделът се предлага в два разновидността, които се разграничават единствено по товароносимостта и моторите. По-лекият носи обозначението SG-2, а по-тежкият - SG-4.



Super-Goelette намира необятно приложение освен като лек камион. На известност се радват фургоните и хладилните версии. На базата на SG са основани голям брой специфични машини за потребностите на комуналните и избавителни служби, както и на полицията.



Моделът става толкоз сполучлив, че лицензът за производството му е продаден в Италия още в края на 60-те години, където се продава под марката Alfa-Romeo.



От 1969 година Super-Goelette стартира да се създава и в Германия с емблемата на... MAN. Renault и немската компания си разменят лицензи. Французите дават шасито, а германците - създадения неотдавна дизелов мотор, от какъвто камионът има голяма потребност за сполучлив експорт. МАN 7-90 се предлга във разновидности лек камион и фургон.



Най-голям търговски триумф обаче носи продажбата на лиценза в Чехословакия. Производството в Летняни стартира през 1969 година и продължава до 1997-а. може да се каже, че SG става най-известен точно под марката AVIA, която предлага към 30 разновидността с разнообразни мотори и надстройки.



Социалистическият лагер се среща с AVIA A15-20 през 1977 година, когато изтича договорът с французите и чешките камиони към този момент могат да се изнасят за страните от Съвета за икономическа взаимопомощ. Нуждите от подобен камион са толкоз остри, че чехите не могат да насмогнат на търсенето.



AVIA превъзхожда съветските аналози ГАЗ-52 и ГАЗ-53 дотам, че в сред водачите в социалистическите предприятия не на смешка стартира съревнование кой да кара чехословашките камиони. Западните механически решения, ергономията и удобствата за лидера си споделят думата.



Super-Goelette се изявява и в спорта. Saviem TP-3 Sahara, основан въз основата на фургона SG-2, се показва добре в африканските ралита, които стават доста известни във Франция през втората половина на 70-те.



Кемперите и фургоните за техническа помощ на Saviem остават неизменими спътници на участниците в съвсем всички огромни автомобилни надпревари в Сахара и други труднодостъпни места в Африка и Азия.



Различните превъплъщения на Super-Goelette се сещат по пътищата и до ден-днешен. Собствениците не престават да си ги харесват поради надеждността, евтината поддръжка и отличната ремонтопригодност.











Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР