Малко бебе от град Пещера, което постъпва в крайно тежко

...
Малко бебе от град Пещера, което постъпва в крайно тежко
Коментари Харесай

Спасиха двумесечно бебе, останало едва 2,5 кг след системно недохранване

Малко бебе от град Пещера, което постъпва в извънредно тежко положение във Второ педиатрично поделение на МБАЛ-Пазарджик, беше излекувано и изписано след двуседмично лекуване. Детето е признато в Интензивния бранш на 27 юни, когато е единствено на 1 месец и 24 дни. То е 14-тото подред за неговата майка и е погрешно хранено. При раждането си момиченцето тежи 2600 гр., а при приемането му за лекуване е с тегло от 2500 гр. Освен че е недохранено, бебето се оказва обезводнено, с повръщане, диария, с лющеща се кожа по лицето и тялото, с двустранна зараза на очите и гнойно инфектиране, изчезнала подкожна мастна тъкан, със мощно намалена разтегливост на кожата, интоксикирано, с учестено дишане, хрипове и немощна кашлица.

Назначените проучвания демонстрират, че детето е с двустранна пневмония, анемия, хипопротеинемия и хипоалбуминемия, което постанова неколкократно да му бъдат вливани кръвна плазма и хуман албумин.

" Приехме детето с тежко белтъчно-калорийно недохранване и още доста здравословни проблеми. В лекуването му беше включена антибиотична терапия, кислородотерапия, инхалации и глюкозо-солеви разтвори. Консултирахме се и с кожен лекар. След двуседмичната терапия изписахме бебето с усъвършенстване и тежащо към този момент 3 кг. ", заяви началникът на отделението доктор Валентин Данчев. Той посочи, че на фона на лекуването е почнало и осъществяване на хранене с приспособено мляко с AR формула, което довежда до преодоляване на гастроезофагеалния рефлукс. Такова мляко и лечебни кремове са предоставени от отделението и на фамилията на двумесечното момиченце, с цел да продължи в домашни условия храненето, както й лечението за преодоляване на кожните проблеми.

За случая са известени Дирекция " Социално подкрепяне " - Пазарджик и отдел " Закрила на детето ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР