Малки производители на ток се оказват засегнати от промяна един-единствен

...
Малки производители на ток се оказват засегнати от промяна един-единствен
Коментари Харесай

Промени в закон удариха производители на ток от малки соларни инсталации

Малки производители на ток се оказват наранени от смяна един-единствен текст в Закона за силата от възобновими източници, заяви БНР.

До 13 октомври тази година произвеждащите електричество от солари за лични потребности са продавали непотребния си ток на снабдителя по цени, избрани от КЕВР.

Тази алинея обаче е отпаднала от закона. Клиентите, които са имали такива подписани контракти с ЕРП, са получили писмо, че ЕРП едностранно приключва договорите си с тях, считано от 00.00 часа на 14 октомври, заради нормативните промени, разяснява Мая Бурова, енергиен специалист и съветник.

От " Енергопро " посъветвали производителите на сила да се насочат към свободния пазар. Борсовите медиатори, които изкупуват и продават на свободния пазар, могат да включат тези производители едвам от 1 декември, тъй като от първо до десето число се декларират количества създадена сила за идващия месец.

Така всички производители на сила за лични потребности 45 дни ще подават зелена сила в мрежата, тя ще бъде закупена, само че няма да им бъде платена.

" Това не е чиста облага, това е далавера ", безапелационна е Мая Бурова.

Изводът: поради отпадането на изречение в закона едни хора ще останат без плануван приход, а други ще натрупат облага.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР