Малката Амая Абрашева има спешна нужда от помощ. Момиченцето е

...
Малката Амая Абрашева има спешна нужда от помощ. Момиченцето е
Коментари Харесай

Няма време! Малката Амая спешно се нуждае от ново сърце

Малката Амая Абрашева има незабавна потребност от помощ. Момиченцето е диагностицирано с тежко сърдечно-съдово заболяване и незабавно се нуждае от трансплантация на сърце. Необходимата сума по тази причина е непостижима за родителите му. Тя е в размер на 750 000 лв. и би трябвало да бъде набавена в действителност бързо, защото животът на детето е заплашен.

В момента то се намира в реанимация в столична болница. Семейството чака оферта от индийска клиника, която може да извърши животоспасяващата интервенция.

В платформата за дела pavelandreev.bg  родителите на Амая, които са служители на реда към от ГПУ-София, описват персоналната си история.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, с цел да получи ново сърце.

Бащата на момиченцето споделя, че е чакал с неспокойствие раждането на детето си – часове наред, до момента в който брачната половинка му не му се обажда, с цел да му каже, че е има проблем при раждането. То е почнало естествено, само че е минало към секцио.

Два месеца по-късно майката на Амая усеща, че бебето не диша добре, по никакъв начин добре. Отиват при персоналния доктор, който ги препраща към различен лекар, на който мнението е “бронхиолит ”. Оттам с кола за спешна помощ ги закарват в Александровска болница, където през нощта вършат рентген на Амая.

Установява се с с смут, че не белите дробове на детето са наранени, а неговото сърце – то се е уголемило. Детето е закарано по неотложност към Националната кардиологича болница.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, с цел да получи ново сърце.

„ Малко след идването им в болничното заведение, жена ми се обади и сподели „ Амая е доста зле, споделиха да чакаме най-лошото ”. Умът ми не можеше да го побере. Та нали безусловно до през вчерашния ден си играехме нехайно “, споделя таткото на момиченцето Калоян Абрашев.

Амая обаче оцелява, дребният войник не се предава и след седмици терапия е изписана. Поставената ѝ е диагноза “Дилатативна кардиомиопатия. Високостепенна митрална инсуфициенция ”.

Лекуващият ѝ кардиолог ѝ изписа терапия с 5 типа медикаменти и споделя, че шансът да се усъвършенства сърцето е незабележим. След време обаче се открива усъвършенстване във функционалността на сърцето.

Лекарят не има вяра на очите си, само че е на мнение, че макар тежката диагноза при положително уравновесено хранене и в случай че Амая не боледува, прогнозите са оптимистични.

Амая пораства и макар ниското си тегло, не стопира от заран до вечер да тича, скача, пее и играе, до момента в който не се случва неволя.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, с цел да получи ново сърце.

На 12 февруари 2024 година, към 16:00 часа, до момента в който си играе, Амая повръща, а по-късно е отпаднала. Към 21:00 часа повръща още един път - това е знак за родителите ѝ, че нещо не е наред. Сърцебиенето на момиченцето е променено.

Приета е в интензивното поделение на Националната кардиологича болница.

„ Амая е посиняла цялата и колкото да диша. Тя умира ”, написа майката на детето до неговия татко в 2:00 часа през нощта.

”Единственото, което може да създадат лекарите, е да я интубират, че сърчицето ѝ се е увредило много ”, споделя майката на момиченцето сутринта.

„ От първия престой на Амая бях запомнил, че обадят ли ни се от болничното заведение, значи е на неприятно. И по този начин и стана. Телефонът звънна по обяд и оттова чухме думите: ”Елате в болничното заведение, началникът на отделението желае да беседва с вас ”. Това е един от тези моменти в живота на човек, който не мога да обясня с думи. В очакване на най-лошото, се запътихме към болничното заведение и като пристигнахме в кабинета, с жена ми се хванахме за ръце. Погледна ни докторът и ни сподели:  ”Детето е в доста тежко положение, имате ли други деца? Шансът да оцелее е най-малък, ще ѝ сложим краткотраен пейсмейкър, като единствен вид - в случай че издържи интервенцията ”, споделя бащата на Амая.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, с цел да получи ново сърце.

„ Въпреки всичките прогнози дребният герой устоя. Момиченцето е с краткотраен пейсмейкър, само че като цяло сърцето ѝ е мощно повредено с цялостен АВ блок, което ни обясниха, че те виждат за пръв път при пациент с тази диагноза “, споделя още той.

Амая се бори цяла седмица и на 19 февруари ѝ слагат непрекъснат пейсмейкър, като сърцето остава мощно повредено. Изпомпването на кръв към тялото не е в цялостния си размер.  Състоянието ѝ единствено може да се утежнява с всеки минал ден, поради което остава за наблюдаване в реанимация.

С това лекуването на дребната Амая в България се изчерпва. Единственият късмет е трансплантация на ново сърчице.

Амая оцелява макар всичките отрицателни прогнози, макар думите: “Очаквайте най-лошото ”. Родителите ѝ обаче имат вяра, че ще се случи знамение и ще съумеят да ѝ намерят ново сърце.

Тя има потребност от помощ.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, с цел да получи ново сърце.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР